Update

Nederland krijgt ultimatum voor aanpassing witwaswet

07 december 2017 14:36 Aangepast: 08 december 2017 01:28
Een politieactie tegen een witwaskantoortje. Beeld © ANP

De Europese Commissie geeft Nederland twee maanden om een nieuwe Europese regel tegen witwassen in de nationale wetgeving op te nemen. Doet Nederland dit niet dan stapt de Commissie naar het Europese Hof van Justitie.

Ook Luxemburg, Malta, Cyprus, Bulgarije, Griekenland, Polen en Roemenië worden gewaarschuwd hun wetgeving in lijn te brengen met de witwasrichtlijn. Dat had al uiterlijk 26 juni moeten gebeuren, toen de regels in werking traden.

Aanscherpen

In juli vroeg Brussel al om opheldering maar geen van de acht landen heeft geantwoord, aldus de Commissie. Nu wil de Commissie dat de lidstaten dringend maatregelen treffen om hun nationale wet conform de EU-richtlijn te maken. 

De richtlijn gaat vooral over het aanscherpen van al bestaande regels. Het moet de financiering van terrorisme en belastingontduiking tegengaan en voor meer transparantie zorgen over wie de werkelijke eigenaar is van ondernemingen en trusts.

'Bron van zuurstof voor criminelen'

De wens van de Commissie om regels aan te scherpen ontstond na de onthullingen over de zogeheten Panama Papers.

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Commissie, zei in juni: "Witgewassen geld is een bron van zuurstof voor criminaliteit, terrorisme en belastingontduiking. We moeten alles in het werk stellen om deze bron droog te leggen. De strengere regels die we vandaag voorstellen, zijn een belangrijke stap voorwaarts.”

Bezig met implementatie

De Nederlandse wetgever is druk bezig met de implementatie van de witwaswet, laat een woordvoerder van het Ministerie van Financiën weten. Daarvoor zijn twee wetswijzigingen nodig. De eerste is al aangenomen door de Tweede Kamer.

Het tweede wetsvoorstel wordt naar verwachting pas in de eerste helft van 2018 bij de Tweede Kamer ingediend. De reden voor de vertraging heeft te maken met de 'omvangrijke en complexe richtlijn' waarbij 'zorgvuldigheid' is betracht, aldus de woordvoerder.

Zie ook: Hoe werkt belastingontwijking precies?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van