Economie

KPN-topman krijgt ontslagpremie van 850.000 euro

07 december 2017 12:25 Aangepast: 07 december 2017 12:25
Vertrekkend KPN-topman Eelco Blok Beeld © ANP

Eelco Blok, de vertrekkend topman van telecomconcern KPN, krijgt een ontslagpremie van 850.000 euro mee. Dat bleek gisteren tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Blok kwam in 2006 in de raad van bestuur van KPN en werd in 2011 bestuursvoorzitter. In oktober kondigde het telecombedrijf aan dat hij komend voorjaar vertrekt. De 60-jarige Blok wordt opgevolgd door de Italiaan Maximo Ibarra.

Vertrekpremie

Gisteren bleek dat het vertrek van Blok wellicht niet helemaal vrijwillig is. Tijdens de buitengewone aandeelhoudersvergadering in Den Haag vertelde president-commissaris Duco Sickinghe dat Blok een vertrekpremie van een basisjaarsalaris meekrijgt. Dat komt neer op 850.000 euro.

Volgens het jaarverslag heeft Blok bij ontslag recht op een ontslagvergoeding van een basisjaarssalaris.

Woordvoerder Stefan Simons van KPN wil geen antwoord geven op de vraag of de vertrekpremie voor Blok een ontslagvergoeding is. "Het is een onderdeel van de afspraken met de heer Blok. Meer kan ik daar niet over zeggen. Hij is twee termijnen voorzitter geweest en het was tijd voor iets anders. Dat vonden zowel KPN als hijzelf."

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is verbaasd over de vertrekregeling. "Bij een vrijwillig vertrek geef je iemand geen jaarsalaris mee", zegt André Jorna van de VEB in de Telegraaf. KPN wil daar niet op reageren.

Roerige periode

Bij Bloks aantreden maakte KPN een roerige periode mee. Om financieel weer gezond te worden, moest het telecombedrijf met een claimemissie miljarden bij aandeelhouders ophalen. Ook werd het concern belaagd door de Mexicaanse grootaandeelhouder America Movil.

Na 2013 werd het rustiger. Maar omdat Blok onder meer dochterbedrijven in Duitsland en België afstootte, halveerde KPN wel bijna in omvang. De koers van KPN daalde sinds zijn aantreden van ruim 6 euro tot iets boven de 3 euro nu.

Dit jaar steeg de koers van KPN met 7 procent. De AEX, de index van de belangrijkste Amsterdamse beursfondsen, deed het beter met een stijging van 12 procent.

`