Economie

Tweede Kamer reageert hard op omstreden zzp-model Deliveroo

06 december 2017 17:01 Aangepast: 06 december 2017 17:11
Philip Padberg en Mathieu de Lophem tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer. Beeld © Jerry Lampen/ANP

Onder het motto 'meer vrijheid en meer flexibiliteit' wil Deliveroo al zijn bezorgers verplichten om zzp'er te worden. De Tweede Kamer zet hier grote vraagtekens bij en nodigde de maaltijdbezorger uit voor tekst en uitleg. De Deliveroo-delegatie antwoordde echter vooral ontwijkend.

In verband met de geboorte van zijn zoon kon Mathieu de Lophem, general manager van Deliveroo Benelux, er tijdens de eerdere hoorzitting op 16 november niet bij zijn. Vanwege het belang van het onderwerp mocht de Belg in de Kamercommissie Sociale Zaken daarom vandaag alsnog vertellen waarom de maaltijdbezorger zo nodig van arbeidscontracten af wil.

Tijdens zijn openingswoord herhaalde De Lophem de visie van Deliveroo: de wereld verandert en de platformeconomie vraagt nou eenmaal om flexibele arbeid. Het van oorsprong Britse bedrijf voldoet aan die vraag. Sterker nog: door van iedere 'rider' een zzp'er te maken, wordt iedereen beter. De Kamer reageerde kritisch, maar bij moeilijke vragen was het zijn baas Philip Padberg, bij Deliveroo verantwoordelijk voor continentaal Europa, die antwoord gaf.

Juridisch moeras

PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk feliciteerde de Belg met zijn zoon en voegde er gelijk aan toe dat zijn vriendelijkheid daar ophield. "Ik hoor vooral mooie woorden voor een illegale constructie." Commissievoorzitter André Bosman (VVD) vroeg Van Dijk hun gasten met respect toe te spreken, maar SP'er Bart van Kent schaarde zich achter de sociaaldemocraat. "Illegaal dekt de lading wel."

De volksvertegenwoordigers, van links tot rechts, wilden vooral weten wat er gebeurt als een rider tijdens het bezorgen van een maaltijd van zijn fiets valt of een ongeluk veroorzaakt. Ze vrezen dat bezorgers dan een juridisch moeras moeten doorploeteren zonder zekerheid op een schadevergoeding, in tegenstelling tot vaste werknemers die wél gewoon worden doorbetaald bij ziekte.

Niet direct verzekerd

Padberg probeerde de Kamerleden gerust te stellen door steeds weer hetzelfde juridische antwoord te geven: Deliveroo voldoet aan zijn zorgplicht en alle bezorgers zijn via Deliveroo gedekt voor ongevallen, schade én aansprakelijkheid. Wel gaf hij aan dat de riders niet direct verzekerd zijn. Daarop antwoordde CDA-Kamerlid Pieter Heerma 'het gevoel te hebben in de maling genomen te worden'.

De Deliveroo-directeur voegde eraan toe het bedrijf graag meer wil doen voor zijn zzp'ers, maar daarin simpelweg wordt tegengehouden door de wet. "We mogen als opdrachtgever niet betalen voor de opdrachtnemer, omdat er dan sprake is van een afhankelijkheidsrelatie." Ook het helpen bij de administratie en het aanbieden van trainingen zou volgens Padberg door de rechter geïnterpreteerd kunnen worden als een 'gezagsverhouding'.

Elf maaltijden per uur

Een rider krijgt per bezorgde maaltijd 5 euro. D66'er Steven van Weyenberg wilde van de Deliveroo-vertegenwoordigers weten of hun businessmodel wel stand houdt als er straks een minimumtarief van 15 tot 18 euro komt voor zzp'ers. Padberg, die eerder een voorbeeld aanhaalde van een bezorger die afgelopen zondag nog in een uur tijd elf maaltijden bezorgde, gaf aan niet te willen speculeren over toekomstige wetgeving.

Ook over het materieel van de bezorgers kwamen verschillende vragen. VVD'er Dennis Wiersma sprak de vrees uit dat Deliveroo straks een ongeluk met een bezorger aan de slechte staat van de fiets wijdt en zo de geleden schade op de rider probeert af te schiven. Over het verplichte gebruik van de Deliveroo-thermoxtas was Padberg helder: "Het is geen probleem als een rider een box van de concurrent gebruikt om onze maaltijden te bezorgen."

Lees ook:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van