Economie

Blunderende toezichthouder zorginstelling Warande stapt toch op

06 december 2017 17:10 Aangepast: 07 december 2017 15:33
De regelgeving in de zorg moet nu echt omlaag. Beeld © ANP

Maja Sanders, voorzitter van de raad van toezicht van de Utrechtse zorginstelling Warande, stapt alsnog op na fouten bij het ontslag van bestuursvoorzitter Moniek van Jaarsveld. Door die fouten was de zorginstelling aan dat ontslag kapitalen kwijt.

Warande is een ouderenzorginstelling met zeven vestigingen op de Utrechtse Heuvelrug, ruim 1100 medewerkers en een omzet van 60 miljoen euro. De instelling kampt al jaren met zorginhoudelijke problemen.

Topvrouw op straat

Om daar een einde aan te maken, zette de raad van toezicht in maart topvrouw Van Jaarsveld op straat. Bij die ontslagprocedure maakten de toezichthouders onder leiding van Sanders echter ernstige fouten. RTL Z meldde vorige maand dat de zorginstelling daarom van de Utrechtse rechtbank bijna 4 ton aan ontslagvergoedingen moet betalen.

Aanvankelijk stelde Warande dat de toezichthouders niet zouden opstappen als gevolg van de fouten. Nu, nog geen maand later, legt Sanders haar functie alsnog per direct neer.

Warande schrijft in een persbericht dat zij opstapt 'om persoonlijke redenen'. Volgens haar opvolgster Anemone Bögels heeft haar vertrek niets te maken met het kostbare geblunder bij het ontslag van Van Jaarsveld.

Sanders blijft elders aan

Opmerkelijk is dat Sanders elders aanblijft. Zij is eveneens toezichthouder bij de beursgenoteerde autohandel Stern, Stichting TivoliVredenburg Fonds en filmbedrijf Hoens Broadcasting Facilities.

Bij Stern is Sanders eerder dit jaar herbenoemd voor een periode van vier jaar. Volgens een woordvoerder is er geen sprake van een vertrek bij Stern.

Een zegsman van het TivoliVredenburg Fonds laat weten dat zij ook daar niet vertrekt. "Daar hebben wij geen berichten over gehad." Bij Hoens houdt Sanders haar functie ook gewoon aan. "Zij zal waarschijnlijk blijven zitten zolang onze oprichter blijft doorgaan", aldus de woordvoerder.

Waarom Sanders wel vertrekt bij Warande, maar haar andere functies niet neerlegt, wil haar opvolger niet zeggen. "Zij heeft persoonlijke afwegingen. Daar kunnen wij niets over zeggen."

`