Economie

Half miljoen banen erbij, vooral in de zorg en de bouw

04 december 2017 09:23 Aangepast: 04 december 2017 19:41
Aan geschoolde technici, zoals hier bij ASML, is al jaren gebrek. Beeld © Archieffoto ANP

In de bouw, in de zorg en de ICT is het al goed zoeken naar geschikt personeel en dat zal de komende jaren alleen maar meer worden. Ook in de zorg wordt de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar groter.

De soepel draaiende economie en mensen die met pensioen gaan, arbeidsongeschikt raken of minder gaan werken om te helpen in het huishouden zorgen er volgens onderzoekers van de Maastricht University voor dat er meer banen vrijkomen dan er mensen afstuderen om ze in te vullen.

Tot 2022 komen er naar verwachting 520.000 extra banen bij, of 1 procent per jaar. Daarnaast is er een uitstroom vanwege pensionering, arbeidsongeschiktheid of huishoudelijke taken van 2,8 procent. Dat is meer dan de 3 procent van mensen die hun opleiding afrondt en aan het werk gaat.

Zorg en bouw

Vooral in de bouw en in de ICT zijn extra mensen nodig, verwachten de onderzoekers van het Research Centre for Education and the Labour Market (ROA) van de Maastrichtse universiteit.

In de zorg komen er drie procent meer vacatures bij, onder meer omdat de overheid er meer geld aan uitgeeft. Ook in de bouw verdringen werkgevers zich om potentiële werknemers, er zijn vooral meer technici nodig.

Het gaat goed op de arbeidsmarkt, behalve voor 50-plussers:

 

ICT = baangarantie

Ook ICT'ers hebben de banen de komende jaren voor het uitzoeken, er komen jaarlijks 1,1 procent banen in de ICT bij. Het ROA voorspelt dat 87 procent van de openstaande vacatures in de ICT-sector de komende jaren niet meer vervuld kan worden. Met name software- en applicatie-ontwikkelaars zijn schaars.

Wie van plan was iets te doen in de agrarische sector, kan dat beter uit z'n hoofd zetten. Doordat steeds meer met machines gedaan wordt en kleine boerderijen worden opgeslokt door grote, is er minder personeel nodig.

Opleidingsniveau speelt ook een rol

Het niveau van de opleiding die je hebt gedaan, is uiteraard ook van invloed op je kansen op de arbeidsmarkt. Het ROA verwacht dat mensen met een universitaire opleiding het meest gevraagd zullen zijn, gevolgd door mensen die mbo 4 hebben afgerond.

De onderzoekers keken ook naar het loopbaanperspectief per opleiding. Wie de havo of het vwo heeft afgemaakt, heeft zeer goede vooruitzichten. Wie vervolgens de universiteit afmaakt, goed. Heb je hbo of mbo 4 afgerond, dan is je vooruitzicht redelijk. Mbo 2 of 3 bieden matige vooruitzichten, ronduit slecht is het carrièreperspectief voor mensen die al gaan werken na het afmaken van het vmbo.

De onderzoekers constateren verder dat vooral jongeren de veranderende arbeidsmarkt op het gebied van flexibilisering merken. Zeven van de tien jongeren heeft een flexibele arbeidsrelatie, tegenover nog geen drie op de tien van de totale beroepsbevolking. 

`