Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Economie

Bom onder CETA: tweede Belgisch deelparlement stemt tegen

14 oktober 2016 13:51 Aangepast: 30 juli 2017 02:30
Een demonstratie tegen CETA en TTIP in Brussel. Beeld © NurPhoto

Een tweede Belgisch deelparlement heeft tegen de goedkeuring van België voor het omstreden handeslverdrag tussen de EU en Canada gestemd. De 'nee'-stem legt een bom onder het CETA-akkoord.

Nadat het Franse Gemeenschapsparlement in Brussel al tegen CETA stemde heeft ook het Waalse parlement met een grote meerderheid het handelsverdrag afgewezen.

De Waalse minister-president Paul Magnette weigert de federale regering een mandaat te geven voor ondertekening van het Europese vrijhandelsverdrag met Canada. Hij zei dat vrijdag in het Waalse parlement in Namen, nadat het parlement zich via een motie tegen CETA had gekeerd.

Opnieuw over praten

Door de ingewikkelde manier waarop de Belgische overheid in elkaar steekt is er goedkeuring nodig van vijf deelparlementen voordat de Belgische regering akkoord kan gaan met de deal. 

De Walen maken zich zorgen over landbouwafspraken en de manier waarop conflicten over investeringen moeten worden opgelost. Een verklaring die aan het akkoord zou worden gehecht om de onrust weg te nemen die ook in andere EU-landen heerst, vindt Magnette onvoldoende. "Laat ons er opnieuw over discussiëren", zei hij volgens het ANP.

Potentieel bommetje onder verdrag

Het besluit van de twee regio's legt potentieel een bom onder het plan van de EU om de deal te ondertekenen namens alle 28 lidstaten op 27 oktober tijdens de EU-Canada top.  

Aanstaande dinsdag wordt er door de Europese handelsministers gestemd over CETA. Het verdrag kan overigens pas voorlopig in werking treden na goedkeuring van het Europarlement, die op z'n vroegst volgend jaar een beslissing neemt.

Wat precies de gevolgen zijn als België niet kan instemmen volgende week dinsdag kan ook een ambtenaar bij de Europese Raad van Ministers niet zeggen. Dat wordt volgende week tijdens de vergadering bekeken. "Uiteindelijk hebben we van alle landen toestemming nodig om het verdrag officieel in te laten gaan", voegt hij toe. 

Betrouwbaarheid onder druk

Voorstanders vrezen dat de betrouwbaarheid van de EU als handelspartner wordt aangetast als CETA niet doorgaat. "Indien we het vrijhandelsakkoord met Canada niet ondertekenen, met welk land dan wel?", vraagt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zich hardop af.

Het EU-handelsbeleid ligt onder vuur sinds Brussel met de Verenigde Staten onderhandelt over vrijhandelsverdrag TTIP. In de EU is onder de burgers grote bezorgdheid over verlaging van de Europese normen voor bijvoorbeeld voedselveiligheid of het milieu.

Meer op rtlz.nl:
'Wallonië torpedeert handelsverdrag CETA'
Duits hof geeft omstreden handelsverdrag CETA groen licht
Tweede Kamer steunt omstreden handelsverdrag CETA

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van