Economie

Oudste ondernemer stopt: 'Winkeltje spelen was m'n lust en m'n leven'

01 december 2017 10:30 Aangepast: 01 december 2017 18:11
Minie Wiegman met gebak ter ere van haar afscheid. Beeld © Nancy Wiegman

Met pijn in haar hart staat de 92-jarige Minie Wiegman vandaag voor het laatst in haar stomerij in het Gelderse Brummen. De oudste ondernemer van Nederland moet vanwege een verbrijzelde arm noodgedwongen stoppen.

"Ik was het liefst nog jaren doorgegaan, tot mijn honderdste. Dat ik moet stoppen, vind ik heel jammer", vertelt Wiegman. "Maar het kan niet meer, door mijn verbrijzelde arm moest ik de mensen zelf hun jas laten pakken. Maar dat past niet bij mij, je moet er voor de klant zijn."

Zij brak haar arm in de zomer na een valpartij en dat de dokter haar vertelde dat ze moest stoppen, was 'heel naar' om te horen. "Ik heb er nog steeds moeite mee. Maar ik heb een opgewekt karakter en ga nu lekker weer wat meer bridgen", aldus Wiegman, die vorig jaar nog in het zonnetje werd gezet als 'oudste ondernemer van Nederland'.

Niet stilzitten

Daarnaast hoopt Wiegman dat ze voor een halve dag in de week in het winkeltje in bejaardenhuis Tolzicht mag staan. "Winkeltje spelen is m'n lust en m'n leven, dat kun je niet leren, dat zit in je."

Miniatuurvoorbeeld

Het gebak wordt afgeleverd. (Foto: Nancy Wiegman)

Wiegman is al sinds haar zestiende werkzaam in de winkelstraat. Ze begon bij een boekhandel in Brummen, maar omdat het daar 'te stil was', ging ze werken bij een zaak in Zutphen. Daarna werkte ze vijf jaar bij een accountant en toen haar man terugkwam uit Indonesië, begonnen ze samen een fotozaak in Brummen en openden na verloop van tijd nog een winkel in het nabijgelegen Eerbeek.

Toen haar man in 1993 overleed, verkocht Wiegman de twee winkels. Maar ze wilde wel iets blijven doen. Ze kwam in contact met de toenmalige eigenaar van de Excelent Stomerij die een vestiging in Brummen wilde openen en ze werd franchisenemer.

'De klant was echt koning'

Dat deed ze met verve, vertelt de huidige eigenaar van de stomerijketen Barry Evers. "Tot op de dag van vandaag werkte ze heel secuur, ze stond echt voor haar klanten. Als er iets was, dan moesten wij het meteen oplossen, de klant was bij haar echt koning."

Daarnaast roemt hij hoe sociaal en attent ze was. "Als onze chauffeur jarig was, dan zorgde ze altijd voor een gebakje en op de laatste werkdag voor de vakantie trakteerde ze iedereen op een saucijzenbroodje", vertelt Evers.

'Als je maar in de running blijft'

"Het meeste zal ik het contact met m'n klanten gaan missen", denkt Wiegman. Ook het dagelijkse ritme van half acht opstaan en om negen uur de winkel open doen gaat zij missen denkt ze. Dat ze het zo lang heeft volgehouden, daar heeft ze wel een verklaring voor: "Ik denk dat je ouder wordt, zolang je maar in de running blijft."

`