Ga naar de inhoud
Economie

Akzo mag verder met geplande afsplitsing

President-commissaris Antony Burgmans (l) en ceo Thierry Vanlancker mogen Akzo splitsen Beeld © ANP

AkzoNobel kan verder met de voorgenomen afsplitsing van zijn chemietak. Aandeelhouders stemden donderdag op een buitengewone aandeelhoudersvergadering in Amsterdam in overgrote meerderheid in met een voorstel daartoe.

Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf kan de divisie nu verkopen of juridisch onderbrengen in een aparte structuur om die naar de beurs te kunnen brengen. Als later wordt besloten tot een beursgang voor AkzoNobel Chemicals dan moeten aandeelhouders daar overigens ook nog hun goedkeuring over uitspreken op een aparte aandeelhoudersvergadering.

De afsplitsing is bedoeld om investeerders te paaien. Akzo heeft beloofd 'het overgrote merendeel' van de netto-opbrengsten aan investeerders te geven. Door in te stemmen met de afsplitsing krijgen aandeelhouders in totaal direct een miljard euro uitgekeerd als speciaal dividend, als voorschot op de opbrengsten van de afsplitsing.

Het is de vraag of AkzoNobel er wijs aan doet om de opbrengst van de chemietak uit te keren aan de aandeelhouders. Het concern wil namelijk ook graag verder groeien in verf, mede door overnames. Om die te financieren, kan Akzo ook geld lenen, of ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. (ANP/RTL Z)

Durk Veenstra was bij de aandeelhoudersvergadering: