Economie

Postbedrijven moeten 80 procent bezorgers in dienst nemen

30 november 2017 08:37 Aangepast: 30 november 2017 11:44
Staatssecretaris Mona Keizer (R) op bezoek bij Sandd. Beeld © ANP

Vanaf 1 januari moeten alle Nederlandse postbedrijven minstens 80 procent van hun bezorgers in vaste dienst nemen. Dat was al afgesproken, maar nu gaat de ACM ook controleren of ook echt bij alle bedrijven het geval is.

Het plan om postbedrijven te dwingen minstens 80 procent van hun bezorgers in dienst te nemen stamt al uit 2013, maar de invoering ervan werd uitgesteld en dit jaar zelfs controversieel verklaard omdat er geen kabinet was.

Maar dat is er nu wel en dus hakt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken nu de knoop door. Dat houdt in dat toezichthouder Autoriteit Consument en Martk controleert of bedrijven ook echt vier van de vijf bezorgers in dienst hebben.

Boetes

Is dat niet zo, dan kan de ACM onder meer boetes uitdelen of bedrijven een zogeheten last onder dwangsom opleggen. Dat laatste middel is om bedrijven te dwingen zich alsnog aan de regels te houden. Hoe hoog de boetes zijn, is nog niet te zeggen.

De ACM kan boetes opleggen tot 900.000 euro of 10 procent van de omzet van het bedrijf. "Als een bedrijf een omzet heeft van 10 miljoen, kan de boete dus 1 miljoen zijn", rekent een woordvoerder voor.

'Onderkant arbeidsmarkt'

"Postbezorgers werken aan de onderkant van de arbeidsmarkt'', aldus Keijzer. Dat komt onder meer doordat de postmarkt al jaren krimpt. Keijzer wil samen met minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorkomen dat werknemers de dupe worden van de harde concurrentie op de postmarkt.

Bezorgers zonder contract hebben geen recht op vakantiedagen of geld, worden niet doorbetaald als ze ziek zijn en bouwen geen pensioen op. Keijzer benadrukt dat postbedrijven al enkele jaren weten dat ze naar de norm van 80 procent moeten groeien. Er is dus voor hen voldoende tijd geweest om dit te realiseren, vindt de bewindsvrouw.

Goed nieuws PostNL

In het voorstel komt de staatssecretaris postbedrijven die mensen met een arbeidsbeperking inhuren tegemoet. Medewerkers die worden ingehuurd via een zogenoemde banenafspraak of quotumregeling, tellen mee voor het quotum.

Dat het plan nu echt in werking treedt, inclusief handhaving, is goed nieuws voor PostNL en slecht nieuws voor concurrent Sandd. De marktleider biedt al haar bezorgers sinds vorig jaar een vast contract aan, terwijl uitdager Sandd de 80 procentsnorm volgens de vakbonden schendt en er ook niet over wil praten met de bonden

Update: vakbonden blij

"Een cruciaal signaal", is de verheugde reactie van vakbonden FNV, CNV en de BVPP (Bond van Post Personeel). Volgens de bonden treedt het kabinet nu 'eindelijk daadkrachtig op' en komt daarmee een eind aan '10 jaar gesteggel'. De bonden doen een oproep aan Sandd op om snel te gaan praten met de vakbonden over 'fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden'.

Sandd reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

`