Ga naar de inhoud
Economie

Taakstraf voor verzekeringsdirecteur die half miljoen stal

Het kantoor van De Noordelinge ligt om de hoek van de Waag (foto) in Leeuwarden. Beeld © ANP

Spijt betuigen kan helpen. Een directeur van een kleine verzekeringsmaatschappij uit Leeuwarden stak ruim een half miljoen euro van het bedrijf in zijn zak. Mede omdat hij spijt betuigde, bleef de veroordeling beperkt tot een taakstraf van 240 uur.

De man werd in 2009 benoemd tot topman van verzekeringsmaatschappij De Noorderlinge in Leeuwarden. Met premie-inkomsten van 18 miljoen euro per jaar is dat een kleine verzekeraar, vooral sterk in brandverzekeringen. Als directeur wist de man tussen 2011 en 2015  in totaal 561.622 euro te stelen van het bedrijf.

Eigen rekeningnummer

Dat bleek kinderlijk eenvoudig. De man blies oude schademeldingen van klanten in het computersysteem nieuw leven in door een nieuwe melding. Nadat hij het bankrekeningnummer had veranderd in zijn eigen nummer, accordeerde hij de uitbetaling zelf.

In de herfst van 2015 liep de directeur tegen de lamp, toen medewerkers de betalingen ontdekten. Na een onderzoek door Hoffmann Bedrijfsrecherche, waarbij ook bleek dat hij een affaire had met een vrouwelijke collega, werd de getrouwde man op staande voet ontslagen. De verzekeraar deed ook aangifte.

Financiële problemen

Tijdens de rechtszaak benadrukte de man dat hij zich destijds 'diep ongelukkig voelde' en kampte met 'financiële problemen'. Zo moest hij dubbele lasten dragen van hypotheken op twee huizen.

Maandag werd de man door de rechtbank Noord-Nederland veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Die straf pakte relatief licht uit, omdat de rechters onder meer rekening hielden met de persoonlijke omstandigheden. De man was niet eerder met politie of justitie in aanraking geweest, had bekend en 'oprecht spijt' betuigd.

Beslag gelegd

Ook zou de ex-directeur volgens het vonnis verantwoordelijkheid hebben genomen voor de gevolgen van zijn daden. Eerder zei een mede-directeur van De Noorderlinge dat een deel van de schade is teruggehaald, onder meer door beslag op het huis van de ex-directeur te leggen.

"Maar het grootste deel van de schade is niet teruggehaald", laat huidig directievoorzitter Wiebo Nauta van De Noorderlinge weten. "Wij hebben afgesproken geen uitspraken te doen over de precieze omvang van de schade, maar het gaat over een substantieel bedrag."

Kale kip

Dat de ex-directeur de volledige schade terugbetaald, acht De Noorderlinge onwaarschijnlijk. Vorig jaar zei een mede-directeur al dat 'van een kale kip niet te plukken valt'. De ex-directeur woont inmiddels alleen en verdient met diverse baantjes waaronder een krantenwijk ongeveer 900 euro per maand.

Huidig directeur Nauta onthoudt zich van commentaar op de relatieve lichte straf. "Wij vinden daar wel wat van, maar er is in Nederland een onafhankelijke rechtspraak. Daarom laat ik mij daar niet over uit."