Als de aandeelhoudersvergadering van AkzoNobel akkoord gaat met de afsplitsing van de chemietak, krijgen de aandeelhouders op 7 december een verlaat Sinterklaascadeau. Als voorschot op de opbrengst mogen zij dan alvast één miljard euro verdelen.
Nadat de divisie daadwerkelijk is verkocht, krijgen de aandeelhouders opnieuw miljarden uitgekeerd. Leuk natuurlijk, maar houdt de multinational dan nog wel genoeg geld over om overnames te doen?
Aanvaring
AkzoNobel kwam begin dit jaar in aanvaring met boze aandeelhouders, die wilden dat het concern open zou staan voor een fiks overnamebod van de Amerikaanse concurrent PPG.
Akzo hield de boot echter af, maar beloofde de aandeelhouders wel dat zij een beter rendement op hun aandelen zouden behalen. Centraal daarbij staat de verkoop van de chemiedivisie, waar grondstoffen worden gemaakt voor onder meer verf, voedingsmiddelen, plastic en cosmetica.
Miljardenopbrengst
Op de aandeelhoudersvergadering die Akzo organiseert, is de afsplitsing van Specialty Chemicals daarom het belangrijkste agendapunt.
Als de aandeelhouders daarmee akkoord gaan, krijgen zij op 7 december al een voorschot op de opbrengst van één miljard euro. Gerekend met 251 miljoen uitstaande aandelen is dat zo'n 4 euro per aandeel. De totale opbrengst wordt geschat op zo'n 10 miljard euro. En Akzo heeft al toegezegd dat de aandeelhouders ook die opbrengst grotendeels krijgen uitgekeerd.
Consolidatie
Maar kan AkzoNobel na de uitkering van het grootste deel van de opbrengst van de chemietak zelf nog wel meedoen in spel van overnames en fusies? In de verfsector is immers sprake van een flinke consolidatie.
Dat bewijst niet alleen de mislukte poging van PPG om Akzo over te nemen. Eerder dit jaar kocht de Amerikaanse verfreus Sherwin-Williams het eveneens Amerikaanse Valspar. Sherwin-Williams werd daarmee naar eigen zeggen de grootste verfspeler ter wereld.
AkzoNobel zelf wilde onlangs fuseren met het Amerikaanse Axalta, maar dat bedrijf werd op de valreep weggekocht door Nippon Paint dat in contanten kon afrekenen.
Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam is de kans dat AkzoNobel zelf een overnamehap wordt, groter na de verkoop van de chemietak. Een succesvolle overname van Axalta had dat gevaar kunnen terugbrengen. Maar het probleem is volgens hem dat Akzo zich heeft vastgelegd op de uitkering van een groot deel van de de opbrengst van de de chemietak. "Een overname van Axalta was een mooie bestemming geweest voor de miljarden", aldus Van Zeijl.
Geld in kas verhoogt overnameprijzen
Toch vindt niet iedereen het onverstandig dat AkzoNobel het grootste deel van de opbrengst van de chemiedivisie uitkeert aan de aandeelhouders. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen is het begrijpelijk dat Akzo de opbrengst niet in kas houdt. "Iedereen weet dan dat je veel geld hebt. Dat verhoogt alleen maar de prijs van een bedrijf dat je wilt kopen".
En het wordt sowieso moeilijk voor AkzoNobel om een overname te doen. Andere spelers in de markt denken dat AkzoNobel 'wanhopig' is, en kunnen heel hoge eisen stellen, denkt Versteeg. Als Akzo wel een overnameprooi vindt, kan die volgens de analist worden betaald door door nieuwe aandelen uit te geven, en een deel bij te lenen.
'Ruimte voor overnames'
Ook analist Albert Jellema van ProBeleggen denkt dat AkzoNobel ook na uitkering van de chemie-opbrengsten nog heel wat ruimte heeft voor overnames. Het concern heeft nu relatief weinig schulden, zodat het nog zo'n 3,5 miljard euro kan lenen, rekent hij voor.
Verder mag Akzo het totaal uitstaande aandelen met 10 procent vergroten zonder toestemming te vragen aan de aandeelhouders. Daarmee kan nog eens een kleine 2 miljard euro worden opgehaald, aldus Jellema.
Daar komt bij dat AkzoNobel niet de totale opbrengst van de verkoop van de chemietak uitkeert aan aandeelhouders. Als ze 70 procent van de verwachte 10 miljard betalen als dividend, blijft nog 3 miljard over, zegt Jellema. Bij elkaar heeft AkzoNobel zo'n 8,5 miljard euro ter beschikking. Dat is driekwart van de marktwaarde die overblijft van Akzo na verkoop van de chemietak, dus daarmee kunnen substantiële overnames worden gedaan.
Jellema verwacht dat AkzoNobel zijn vizier vooral zal richten op kleinere overnamekandidaten in groeimarkten. Eerder deze week nam het Nederlandse verfbedrijf al het Thaise V.Powdertech over.
'Het wordt toch PPG'
Volgens Versteeg zal PPG echter uiteindelijk weer opduiken. Volgens hem is Akzo 'aangeschoten wild', en gaat een overname door PPG er gewoon van komen. In het voorjaar vertrekt president-commissaris Antony Burgmans, en dan komt er misschien in de zomer een vriendelijk bod van PPG, verwacht Versteeg.