Economie

Pauline gooide het roer om en maakt nu films: 'Hier komt alles samen'

25 november 2017 07:55 Aangepast: 25 november 2017 13:39

Als kind was Pauline Teunissen al het liefst creatief bezig. Toch duurde het ruim 40 jaar om zich te realiseren dat haar passie ook echt haar beroep kon zijn. Haar eerste speelfilm gaat volgend jaar in première. "Het creatieve denken en doen geven mij vleugels."

Ze werkte al jaren in de commerciële wereld, maar door een ondernemersnetwerk van vrouwen maakte Pauline Teunissen uiteindelijk de draai, waar ze achteraf gezien al haar hele leven op zat te wachten.

"Ik ontmoette daar mijn huidige compagnon", vertelt ze. "We reden regelmatig met elkaar mee, troffen elkaar op bijeenkomsten en we zagen elkaars talenten."

'Geen enkele ervaring'

Het idee om samen iets te beginnen, ontstond al snel. Toch duurde het nog vier jaar voordat het gebeurde. "Steeds was zij bezig of had ik wat, of hadden we gewoon niet het juiste idee. Tot zij op een dag zei: 'Waarom gaan we geen bedrijfsfilms maken?'"

Teunissen wist helemaal niets van videomaken, maar vond het wel een goed idee. Ze wist bovendien dat bedrijfsfilms maken booming zou worden. "En ik ben goed in het bedenken van concepten."

'Met knutselen is geen droog brood te verdienen'

Teunissen en haar compagnon huurden met zijn tweeën een heel klein kamertje op een landgoed. Ze hadden geen portfolio, maar toch werkte het.

Inmiddels heeft PRezz zo'n 750 bedrijfsfilms gemaakt en huizen ze in een kantoorpand in Doorn, met een eigen studio en een bioscoopje. Dat had Teunissen tien jaar geleden nooit verwacht.

"Ik was als kind altijd aan het knutselen, boekjes aan het maken, dingen aan het bedenken", vertelt ze. "Maar mijn ouders noch mijn leraren stimuleerden mij daarin." Met knutselen kun je je brood niet verdienen, vonden zij.

En dus gaat Teunissen op haar 18e commerciële economie studeren en rolt ze vervolgens de commerciële wereld in. Allerlei banen heeft ze er, bij autobedrijven tot in de uitzendbranche. "Ik had het altijd na een jaar of vijf weer gezien, dan wilde ik weer wat nieuws."

Ontwikkelen

Die onrust, realiseert ze zich nu, kwam voort uit het negeren van haar creatieve kant. Ze realiseert zich na een tijd dat anders moet. "Ik was echt op zoek naar de volgende stap."

Dat die kwam in de vorm van videomaken, had ze nooit verwacht. Maar het ligt haar. "Het creatieve denken en het creatieve doen geven me vleugels", zegt ze. Teunissen bleef zich ontwikkelen, met masterclasses, cursussen.

'Ik wil dat de NPO mij belt'

De volgende stap heeft ze al duidelijk in het vizier. "Twee jaar geleden volgde ik een masterclass. De docent vroeg ons op te schrijven waar we over tien jaar wilden zijn."

Voor Teunissen was dat duidelijk: "Ik wil dat de NPO mij belt om een programma te maken. En toen dacht ik, nou, laat ik maar gewoon beginnen."

Dat lijkt zowaar te lukken: de eerste speelfilm die ze regisseert gaat in het voorjaar van 2018 in première op een filmfestival in LA, de eerste pilot voor een tv-programma van haar productiebedrijf Blue Deer Film is in de maak en Teunissen is bezig met een scenario voor een romantische comedy. 

Nooit met pensioen

Of ze haar onrust ooit kwijtraakt, dat weet ze niet zeker, zegt ze. Maar er is wat veranderd. "Hier komt alles samen. Ik merk dat ik voor het eerst iets met zo veel overtuiging, bijna een zielsmissie, bedenk en doe."

"Ik zag een paar weken geleden Paul Verhoeven bij DWDD", vertelt ze. "Die man is bijna 80 en praat nog steeds met zo veel liefde over wat hij doet. Als je zo veel plezier hebt in het maken als hij, hangt er geen pensioenleeftijd aan. Bij het idee dat ik dat ook kan doen, word ik helemaal gelukkig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van