Economie

ABN stuurt nep-phishingmail over terugkeer geschrapt kerstpakket

24 november 2017 09:28 Aangepast: 24 november 2017 12:58
Een kantoor van de bank. Beeld © ANP

ABN heeft testmail rondgestuurd om het personeel bewust te maken van phishing. Maar om je personeel in die mail te vertellen dat het weggebezuinigde kerstpakket weer terugkomt, is misschien niet zo handig.

ABN Amro-personeel heeft geklaagd bij vakbond De Unie, vanwege de interne test. Ze kregen woensdagavond een mail waarin 'het managementteam' hen een Echo Dot voor hun 'tomeloze inzet' in het vooruitzicht stelt, schrijft de Volkskrant

Het apparaat van Amazon waarmee je onder meer muziek kunt afspelen is bedoeld als 'mooi gebaar', staat in de mail. In feite was het een interne test, wie op de link klikte in de mail, afkomstig van ABN Amro.ml en dus niet .nl, kreeg een melding dat hij of zij in de val was getrapt.

'Dode mus'

En dat schoot een deel van de bankmedewerkers in het verkeerde keelgat. "De bank wantrouwt het eigen personeel en maakt het en passant blij met een dode mus", vertelt Emanuel Geurts van De Unie tegen de krant.

De bank verdedigt zich met het argument dat criminelen ook 'vernuftige' mails sturen die op het gevoel inspelen. Tegen de krant geeft een woordvoerder wel toe dat als de mail veel reacties oproept, 'het misschien niet zo'n gelukkig onderwerp' was. 

'Vaker dit soort tests'

De bank laat verder weten dat het vaker zulke test-mails verstuurt. Bovendien werd de Echo Dot wel aangeboden in de nepmail, maar werd het woord 'kerstpakket' niet gebruikt.  Medewerkers die in de phishing zijn getrapt, hoeven zich overigens geen zorgen te maken. Het wordt niet geregistreerd in het personeelsdossier, aldus de woordvoerder.

Vorig jaar stuitte het schrappen van het kerstpakket á 70 euro door de bank op grote weerstand. Met die maatregel bespaarde de bank 1,5 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van