Economie

'Startups groeien hard door, rest bedrijven blijft achter'

23 november 2017 08:26 Aangepast: 23 november 2017 08:59
Beeld © ANP

Het aantal startups dat succesvol is doorgegroeid naar de status van 'scale-up', is de afgelopen jaren hard gegroeid. Maar die positieve ontwikkelingen gaat voorbij aan het grootste gedeelte van alle Nederlandse bedrijven. Daarvan groeide 85 procent niet of nauwelijks in de afgelopen jaren.

Bijna een derde van Nederlandse bedrijven kromp zelfs. De reden: ze slagen er niet in om te vernieuwen en worden links en rechts ingehaald door jonge bedrijven die er wel in slagen om met nieuwe technologieën hun bedrijf te laten groeien.

Dat soort bedrijven doen het weer wel erg goed, blijkt uit de ScaleUp Dashboard van het Erasmus Centre for Entrepreneurship, dat is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Er is een flinke stijging te zien van het aantal startups dat zich ontwikkelt tot een snelgroeiend miljoenenbedrijf, schrijven de onderzoekers. Vorig jaar groeiden 331 startups door tot een snelgroeiende onderneming oftewe, een stijging van ruim vijf procent. Ter vergelijking: in 2014 lukte dit 98 bedrijven. 

Banenmotortje

Een snelgroeiend bedrijf wordt ook wel een scale-up genoemd. Het gaat om ondernemingen met minstens tien werknemers die gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeien en jaarlijks minimaal 5 miljoen aan omzet halen.

In totaal zijn er nu 3237 van dit soort bedrijven in Nederland. In de afgelopen jaren waren deze bedrijven volgens de onderzoekers goed voor 39.000 nieuwe banen. 

'Mkb zit aan plafond'

Dat het met traditionele bedrijven minder goed gaat, blijkt ook uit het jaarverslag over het mkb van het ministerie van Economische Zaken en Milieu. Daarin wordt gewaarschuwd dat er een groeiplafond dreigt voor het midden- en kleinbedrijf. 

Het mkb is weliswaar goed voor 72 procent van alle werkgelegenheid in Nederland, maar bij bij het grootste gedeelte van de bedrijven kwamen er vorig jaar geen banen bij. De banen die erbij kwamen, zaten bij een hele kleine groep bedrijven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van