Ga naar de inhoud
Economie

Groei bouw zakt in door tekort aan bouwvakkers

Werkzaamheden aan de Victory Boogie Woogietunnel in Rijswijk. Beeld © ANP

Er is zo'n groot tekort aan bouwpersoneel en -materiaal, dat bedrijven minder opdrachten kunnen uitvoeren dan ze zouden willen. De omzet in de bouwsector groeide nog wel in het afgelopen kwartaal, maar de stijging van 3 procent op jaarbasis is de kleinste in bijna twee jaar.

In de eerste helft van dit jaar was nog sprake van een omzetgroei met ruim 6 procent en in de tweede helft van 2016 was dit nog meer dan 8 procent, blijkt uit de Kwartaalmonitor bouw van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het statistiekbureau geven steeds meer ondernemers aan tekorten aan personeel en materialen te hebben waardoor de activiteiten worden belemmerd. Het aantal vacatures in de bouwbranche bedroeg aan het einde van het afgelopen kwartaal 12.800, het hoogste niveau in bijna negen jaar.

'Prijzen zullen stijgen'

Verder denkt meer dan de helft van de bouwondernemers hogere tarieven te gaan rekenen, gezien de groeiende vraag en de belemmeringen voor hun productie. Volgens het CBS is dat sinds het begin van de meting eind 2008 nog niet voorgekomen.

Dat de prijzen harder stijgen dan de productie bleek eerder al uit een rapport van het Economisch Bureau van ABN Amro. Ook de bank constateerde na onderzoek dat de overspannen woningmarkt bouwers opzadelt met een luxe-probleem: het is moeilijk om geschikt personeel te vinden om alle klussen uit te voeren. 

Bouwbedrijven in de lift

Ook in de resultaten van grote bouwbedrijven is de trend in de bouwsector terug te zien. Bouwbedrijf Heijmans boekte in de eerste helft van dit jaar voor het eerst weer winst sinds 2011 en dat herstel zette ook in het derde kwartaal door.

Bij concurrent Bam daalde de omzet weliswaar, maar steeg de winst (voor aftrek van belastingen en eenmalige posten) met bijna 20 procent tot 75 miljoen euro