Economie

Hoekstra: met name Nederland zal zure vruchten plukken van brexit

21 november 2017 16:17 Aangepast: 21 november 2017 16:25
Beeld © ANP

Met name Nederland zal de negatieve gevolgen ondervinden van brexit. Dat zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Hij houdt rekening met verschillende scenario's, ook dat van een harde brexit.

Hoekstra (CDA) benadrukt dat brexit nadelig is voor zowel Nederland, Europa als Groot-Brittannië. Hij spreekt over 'allerlei dramatische' gevolgen bij een harde brexit. Wat dit precies voor Nederland kan betekenen, vertelde Hoekstra verder niet.

Vorige week verscheen een rapport van Tweede Kamerleden Mulder (VVD), Omtzigt (CDA) en Verhoeven (D66) over de mogelijke gevolgen van een vertrek van Groot-Brittanië uit de EU zonder dat daar afspraken over gemaakt zijn. 

Ook 'softe brexit' nadelig

Maar ook als er een 'softe brexit' komt is dat volgens Hoekstra nadelig. Er komt namelijk geen geld meer uit Groot-Brittannië naar Europa, terwijl er verder grote gevolgen zijn voor de economie, zegt hij in het gesprek met politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Maar hij wil niet vooruitlopen op de verschillende scenario's. Ook wil hij niet zeggen of er bezuinigd zal moeten worden bij een 'harde' brexit.

Chocolade voor Snel om filibuster-debat

Hoekstra stak zijn staatssecretaris Snel nog een hart onder de riem vanwege het debat vanavond over het afschaffen van de Wet Hillen. Dat begint vanavond om 19.15 uur, de oppisitiepartijen 50Plus en PVV hebben samen 35 uur spreektijd aangevraagd. "Ik heb hem een enorme doos chocola meegegeven en hoop dat hij de uren die hij er zit, goed doorkomt", aldus Hoekstra. 

Bekijk het gesprek met Hoekstra:

`