Economie

Nederland erft met het EMA een deel van een bloeiende industrie

21 november 2017 17:22 Aangepast: 21 november 2017 20:37
De Zuidas, nieuwe locatie van het EMA. Beeld © ANP / John Gundlach

In de 22 jaar dat het Europese Medicijnagentschap (EMA) in Londen gevestigd is, heeft zich daar een bloeiende farmaceutische industrie ontwikkeld. Het vertrek van het EMA betekent een flinke klap voor de Britse economie, en een mooie opsteker voor Nederland.

Het EMA heeft vier belangrijke hoofdtaken: vergunningen verlenen voor medicijnen in de EU en toezicht houden op de kwaliteit daarvan, wetenschappelijk advies geven aan onderzoeksbedrijven, advies geven over EU-wetgeving en informatie geven in algemene zin.

Dichtbij het EMA

Daarvoor houdt het dagelijks contact met allerlei farmaceutische bedrijven. Veel van die bedrijven hebben er juist om deze reden voor gekozen om zich in Londen te vestigen, dichtbij het EMA.

Daarnaast zorgt het EMA jaarlijks, met congressen en overleggen, voor 30.000 hotelovernachtingen, berekenden de economen van ING. Hoewel Amsterdamse hotels met een gemiddelde bezettingsgraad van 83 procent - net als Londense hotels - nou niet direct om gasten verlegen zitten, is dat een flinke opsteker. 

Daarbij hebben de 850 medewerkers van EMA geld te besteden in Nederland, bijvoorbeeld in winkels en de horeca. Dat gaat naar schatting om 'zo'n 45 miljoen euro besteedbare netto loonsom per jaar', aldus ING. Ook de huisvesting van de Britten levert jaarlijks 10 à 15 miljoen op.

Farmaceutische industrie 

Het EMA is sinds 1995 gevestigd in Londen en er heeft zich sinds die tijd een grote farmaceutische industrie ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk. Volgens het jongste rapport van het Ministerie van Economische Zaken zijn er in het land zo'n 1850 farmaceutische bedrijven gevestigd, waar ruim 110.000 mensen werkzaam zijn. Samen zijn die bedrijven goed voor bijna 42 miljard pond aan omzet per jaar.

In de laatste vijf jaar alleen al, schrijft het Ministerie, is er ruim 7,5 miljard pond in de sector geïnvesteerd en zijn er 18.000 banen gecreëerd. Het EMA zelf werkt met een jaarlijks budget van 322 miljoen euro. Het zijn cijfers waar Nederlandse industrie van gaat watertanden.

Topuniversiteiten

Nu is het niet waarschijnlijk dat al die bedrijven zich direct gaan verplaatsen naar Amsterdam. Ook de wetenschappelijke faciliteiten van topuniversiteiten Oxford en Cambridge trekken veel talent en geld aan, die zullen blijven komen.

Maar vooral grote farmaceutische bedrijven hebben aangegeven zich zorgen te maken over het brexitproces. Zij vragen om een transitieperiode waarin het hoofdkantoor van het agentschap dan weliswaar uit Londen verhuist, maar het VK nog wel deel uit blijft maken van de gemeenschap. Dat zou een eventuele exodus van farmaceutische bedrijven richting bijvoorbeeld Amsterdam in ieder geval tijdelijk kunnen uitstellen.

De huursom die nog open staat

Er wordt niet alleen verdiend aan de komst van het EMA. De Nederlandse regering heeft toegezegd zo'n 10 miljoen euro in het agentschap te willen investeren om de staf uit te kunnen breiden en om wetenschappelijke assistentie te kunnen bieden. Daarnaast bouwt Nederland op de Amsterdamse Zuidas een nieuw, op maat gemaakt kantoor. De bouw daarvan is volgens ING begroot op 250 à 300 miljoen euro.

De verhuiskosten zelf worden geraamd op zo'n 528 miljoen euro. Het is niet waarschijnlijk dat Nederland die kosten moet ophoesten. De EU ziet de Britten graag die rekening betalen.

Een groot deel van de rekening komt door het huurcontract van het gebouw in Londen waarin het EMA nu gevestigd is. Het agentschap huurt nu een kantoorpand in de wijk Canary Wharf met een contract tot 2039, zonder opzeggingsclausule. Geschatte kosten: bijna 350 miljoen euro. Tenzij er een andere partij komt die het huurcontract overneemt, wordt dat ook nog een gepeperde rekening. 

`