Economie

OM eist jaar celstraf tegen oud-NS-topman Huges om ov-fraude

21 november 2017 13:14 Aangepast: 21 november 2017 19:24
Oud-NS-topman Timo Huges bij de rechtbank in Den Bosch. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie eist een jaar celstraf tegen de oud-NS-topman Timo Huges vanwege zijn betrokkenheid bij de frauduleus verlopen aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Tegen de NS eist het OM een boete van 3 miljoen euro.

De NS Groep NV nam via een schijnconstructie de oud-directeur van concurrent Veolia in dienst, die informatie doorspeelde naar NS. Daardoor kon NS-dochter Qbuzz de aanbesteding winnen. Toen de fraude uitkwam, ging de concessie voor de periode 2017-2031 naar Arriva.

Tegen Jeff Hoogesteger, de topman van NS-dochter Abellio eist het OM 10 maanden celstraf, omdat hij op de hoogte was van het 'valse spel' om de aanbesteding in Limburg te winnen. Dat hij genoeg wist om in te grijpen, maar dit niet deed, wordt hem zwaar aangerekend. 

Het OM eist verder dat oud-directeur René de Beer van Veolia acht maanden de cel ingaat, vanwege het lekken van bedrijfsgevoelige informatie. 

Taakstraffen en geldboetes

De twee bestuurders van Qbuzz Leon Struijk en Annemarie Zuidberg-Tabak hoeven van justitie niet de cel in. Tegen hen zijn taakstraffen van ten minste 200 uur geëist en boetes van 40.000 en 50.000 euro.

Ook adviseur Robert van Sandwijk krijgt als het aan het OM ligt een taakstraf en een geldboete van 140 uur en 20.000 euro. Hij was directeur van het adviesbedrijf waar Veolia-directeur De Beer zogenaamd zou gaan werken en wordt vervolgd vanwege het mogelijk maken van de schijnconstructie. 

Omkoping en valsheid in geschrifte

Volgens de officier van justitie maakten de betrokken zich schuldig aan valsheid in geschrifte, omkoping en het lekken van bedrijfsgeheimen.

Toezichthouder Autoriteit Consument en Markt gaf de NS eind juni een boete van 41 miljoen euro voor misbruik van de marktpositie bij de aanbesteding in Limburg. 

`