Economie

Europese bankentoezichthouder verhuist naar Parijs

20 november 2017 20:30
De EBA komt in het Parijse zakendistrict La Défense. Beeld © AFP

De Europese bankentoezichthouder EBA verhuist van Londen naar Parijs. Dat hebben de EU-ministers van Buitenlandse Zaken tijdens een geheime stemming in Brussel bepaald.

Na drie stemmingsronden waren Dublin en de Franse hoofdstad nog over, de strijd werd met een loting beslist. Mede-favoriet Frankfurt kwam niet verder dan de tweede ronde. In totaal aasden acht lidstaten op de EU-autoriteit die in 2011 vanwege de financiële crisis werd opgericht. 

Nederland had geen interesse voor de vestiging van de EBA, maar zette vol in op de komst van het medicijnagentschap EMA. Ook die beslissing draaide uiteindelijk uit op een loting, die door Nederland werd gewonnen

Brexitbuit voor Frankrijk en Nederland

De verhuizing van de twee instellingen is nodig vanwege het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU. EU-agentschappen moeten volgens de regels op EU-grondgebied liggen. 

Dat twee West-Europese landen de brexitbuit hebben binnengehaald, zorgt voor chagrijn bij Oost-Europese landen, vertelt minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra tegen verslaggever Fons Lambie. De Slowaakse hoofdstad Bratislava zag zichzelf als kanshebber voor het EMA, maar werd al in de eerste ronde weggestemd. 

Toezicht en stresstesten

De EBA ziet toe op handhaving van de financiële stabiliteit in de EU en kan als dat nodig is nationale toezichthouders tot de orde roepen. Zij is ook verantwoordelijk voor de zogenoemde stresstesten waarbij wordt onderzocht of banken bestand zijn tegen grote crises.

Het agentschap is onafhankelijk maar moet verantwoording afleggen aan het Europees Parlement, de Europese Commissie en de lidstaten. Er werken circa 150 mensen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van