Ga naar de inhoud
Economie

Brexitbuit voor Nederland: medicijnagentschap EMA naar Amsterdam

Op de Amsterdamse Zuidas wordt een nieuw kantoor gebouwd, voor een bedrag van tussen 250 en 300 miljoen euro. Beeld © ANP / John Gundlach

Het felbegeerde Europees Medicijnagentschap EMA verhuist van Londen naar Amsterdam. De hoofdstad won de stemming over de nieuwe vestigingsplaats van deze Europese instelling. Er was uiteindelijk een loting voor nodig om tot dit besluit te komen.

In de derde en laatste ronde kregen Amsterdam en Milaan beide 13 stemmen en werd de loting door EU-voorzitter Estland noodzakelijk. Het balletje met het papiertje met 'Amsterdam' erop werd vervolgens gekozen.

Na de eerste ronde ging de strijd nog tussen Milaan, Amsterdam en Kopenhagen. In die ronde kreeg de Italiaanse stad de meeste punten (25), de Deense en onze hoofdstad kregen ieder 20 punten. Vooraf werden ook Stockholm en Bratislava tot de kanshebbers gerekend, maar die vielen dus af. In de tweede ronde werd ook Kopenhagen weggestemd.

Lobby met Wouter Bos

Nederland heeft hard gelobbyd voor het binnenhalen van deze Europese instelling. Oud-politicus Wouter Bos had de leiding over de campagne, vooraf zei hij nog dat de kans 'klein' was dat Nederland als winnaar uit de bus zou komen. 

Er was een felle strijd om het binnenhalen van de instelling, die vanwege de brexit teruggaat naar het Europese vasteland. Het agentschap is verantwoordelijk voor het goedkeuren van medicijnen op de Europese markt. 

Banen erbij

De komst van het EMA levert 900 directe banen op en 1500 indirecte banen op en daarnaast profiteert bijvoorbeeld de hotelbranche, meldde het ministerie van Volksgezondheid eerder aan RTL Z. In Londen leverde de EMA 36.000 extra hotelovernachtingen per jaar op, aldus het ministerie. 

In ruil voor de komst beloofde Nederland flink te investeren. Er wordt een nieuw kantoor gebouwd, voor een bedrag van tussen de 250 en 300 miljoen. De EMA gaat daar een 'marktconforme' vergoeding voor betalen.

Nederland investeert verder nog eens 10 miljoen euro in uitbreiding van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om het functioneren van het EMA te garanderen. Daarnaast heeft Nederland beloofd om huurhuizen in de vrije sector te reserveren voor de medewerkers

Kabinet blij

De winst voor Amsterdam is 'goed nieuws voor alle patiënten in Europa', laat minister Bruno Bruins van Volksgezondheid weten. Zijn collega van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra noemt het 'een fantastisch resultaat'. Premier Mark Rutte schrijft dat de competitie 'hevig' was en dankt onder meer Wouter Bos die ambassadeur van de lobby was.