Ga naar de inhoud
Economie

Nauwelijks vrouwen op ondernemerscongres: 'Wat een aanfluiting'

Kristel Groenenboom met haar vader, van wie zij het bedrijf overnam. Beeld © Groenenboom Container Service

Ondernemer Kristel Groenenboom is een actie gestart tegen de Week van de Ondernemer. Ze is verbijsterd over het aantal vrouwelijke sprekers op het evenement.

Tijdens het ondernemerscongres dat dinsdag van start gaat in de RAI in Amsterdam zijn de sprekers inderdaad vooral mannen. De 10 belangrijkste sprekers tijdens het evenement zijn allemaal man en van de 27 ondernemers die een workshop geven, zijn slechts 5 vrouw.

En dat is Groenenboom, directeur van haar eigen containerbedrijf Groenenboom Container Service, in het verkeerde keelgat geschoten. "Het lijkt alsof ondernemers alleen maar man zijn en dat is onzin", vertelt ze.

Miniatuurvoorbeeld

Als ludiek protest worden er posters verspreid met daarop figuurtjes die een wedstrijdje verplassen. Zo wil ze organisator De Persgroep dwingen 'hun maatschappelijke verantwoordelijkheid serieuzer te nemen'.

"Ik wil mensen wakker schudden: waarom zijn er alleen maar mannelijke sprekers?", vraagt de 31-jarige Groenenboom zich hardop af.

'Ongelukkige samenloop van omstandigheden'

Volgens organisator Gerard van den Broek is dat vooral een ongelukkige samenloop van omstandigheden waardoor de teller is doorgeslagen naar mannen. "Wij maken samen met partners het programma, zij zijn verantwoordelijk voor wie er komt spreken. Bij Rabobank is dat het hele jaar al Barbara Baarsma, maar zij is deze week verhinderd", legt hij uit. 

"En van partner Google zijn twee van de drie sprekers ook vrouw, alleen hebben wij de foto van de mannelijke ceo gebruikt", zegt hij. De actie van Groenenboom vindt hij 'lastig'. "Het enige criterium dat wij gebruiken is of iemand een inspirerend verhaal kan vertellen, ongeacht geslacht, ras of leeftijd."

'Niet serieus genomen'

Als directeur van een containerbedrijf heeft ze zo veel nare ervaringen met vooroordelen over vrouwelijke ondernemers, dat ze er zelfs een boek over schreef, met als titel 'Mag ik meneer Kristel even spreken'. 

Miniatuurvoorbeeld

Groenenboom nam het bedrijf op 23-jarige leeftijd over van haar vader, die het op z'n 70ste wel welletjes vond. (Foto: Groenenboom Container Service)

"Mensen denken dat ze verkeerd verbonden zijn, als ze je bellen", legt ze de titel van het boek uit. "Ook bij sollicitaties verwacht men een man en als ik een heftruck ga kopen, word ik ook niet serieus genomen." Dat heeft wel gevolgen: "Als dat gebeurt, dan doe ik geen zaken meer met die ondernemer", aldus Groenenboom.

'Slecht signaal politiek'

Het uitnodigingenbeleid van de 'Week van de mannelijke ondernemer', zoals ze het evenement heeft omgedoopt, is volgens haar geen uitzondering. "Je ziet het ook in de politiek, aan het aantal vrouwelijke ministers in het nieuwe kabinet", zegt Groenenboom. Rutte's excuus dat hij was gegaan voor 'de beste mensen' is volgens haar 'niet echt een positief signaal voor vrouwen'.

Groenenboom windt zich ook op over het verschil in salaris tussen man en vrouw, dat volgens het CBS gemiddeld zo'n 7 procent is. Dat dit mogelijk komt omdat vrouwen minder hard onderhandelen, is volgens haar een flauwe reden: "Wat een dooddoener, nu krijgen vrouwen de schuld van dit verschil."

Geen vrouwelijke lassers

In haar eigen bedrijf, waar speciale containers worden gebouwd, werken overigens maar twee vrouwen, de rest van de dertig werknemers is man. "Alleen de kantinejuffrouw en ik zijn vrouw ja", zegt Groenenboom. "Maar ik heb hier nog nooit een vrouwelijke lasser zien binnenwandelen, dat is nu eenmaal zo."

Bij het bedrijf uit Oosterhout worden containers geschikt gemaakt voor gebruik door Defensie of bij brandoefeningen. Dat zorgt voor een omzet van 4 miljoen euro, hoeveel winst er wordt gemaakt, wil Groenenboom niet zeggen.