Ga naar de inhoud
Economie

Kans dat medicijnenagentschap EMA naar Nederland komt 'is klein'

Wouter Bos, die voor Nederland lobbyt om EMA binnen te halen. Beeld © ANP

Vanmiddag wordt er in Brussel gestemd over welke stad het Europees Medicijnenagentschap (EMA) krijgt toegewezen. Amsterdam doet ook een gooi naar de prijzen, maar de kansen zijn klein, zegt EMA-lobbyist Wouter Bos.

Het EMA is nu nog gevestigd in Londen, maar moet daar weg omdat de Britten de EU gaan verlaten. Bijna ieder land wil het agentschap dat verantwoordelijk is voor de goedkeuring van medicijnen op de Europese markt binnenhalen, omdat het enkele duizenden banen oplevert.

Songfestival

Het agentschap wordt vergeven met een puntensysteem dat vergeleken wordt met een Eurovisie Songfestival voor Europese instituties. De stemming is uitgesmeerd over maximaal drie geheime stemrondes. In de eerste ronde mag ieder land aan drie kandidaatlanden punten vergeven: de nummer 1 krijgt 3 punten, de nummer 2 krijgt er 2 en de nummer 3 krijgt er 1.

Als een land in de eerste ronde al 14 keer drie punten scoort is het spel meteen klaar. Anders gaan de drie beste landen door naar de tweede ronde. Daarin heeft ieder land maar één punt te vergeven. Als er dan nog geen winnaar is (minimaal 14 punten), komt er nog een ronde tussen de twee finalisten. Als de landen dan nog gelijk eindigen worden er lootjes getrokken.

Speltheoretici en wiskundigen

Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra is duidelijk over wie onze drie punten krijgt: Nederland zelf. Maar of er genoeg andere landen zijn die dat ook doen, durven de minister en lobbyist Bos niet te zeggen.

Omdat het systeem zo complex is, zijn er zelfs wiskundigen en speltheoretici aan te pas gekomen om een strategie te verzinnen om het spel te winnen, 'maar niemand komt eruit', zegt Bos.

Strijd tussen vijf steden

Dat komt vooral omdat je door de geheime stemming nooit weet of landen zich aan de afspraken houden, legt Bos uit. Zo zijn er afspraken gemaakt met landen die het liefst de Europese Bankenautoriteit willen binnenslepen. Ook dat instituut wordt vandaag vergeven, maar daar heeft Nederland geen oren naar. Ook wordt er solidariteit verwacht van de andere Beneluxlanden.

Volgens Bos gaat de strijd nog tussen vijf steden: Bratislava, Milaan, Kopenhagen, Stockholm en Amsterdam. Als het aan de werknemers van EMA ligt, zou het instituut naar onze hoofdstad verhuizen volgens Zijlstra en Bos, maar dat zegt niet alles. Binnen de EU kunnen er hele andere belangen meespelen. Volgens Bos is de kans dat Nederland EMA binnenhaalt klein, 'maar het bod is goed'.

Verdomd goed liedje

Over de strategie van Nederland willen Zijlstra en Bos weinig kwijt. Bos: "Zoveel mogelijk stemmen binnenhalen."

Nederland hoopt dat er vooral gekeken wordt naar de kwaliteit van het bod en niet naar politieke spelletjes. "Maar zelfs als het een Eurovisie Songfestival is, staan we hier wel met een verdomd goed liedje", aldus Bos.

Zijlstra heeft ook nog hoop als het op een ordinair Songfestivalscenario uitdraait. "Het heeft wel iets van de stemming van tres (sic) points, deux points, un point en dan maar hopen dat er vervolgens wordt gezegd: Amsterdam!"

10 miljoen en een nieuw hoofdkantoor

Nederland heeft beloofd om tien miljoen euro extra in het EMA te investeren als het agentschap naar Nederland komt. Daarnaast zal er een hagelnieuw kantoor worden gebouwd op de Zuidas en wordt er fors geïnvesteerd in de huisvesting voor de medewerkers. Vanavond zal blijken of het genoeg is.

Dit is een artikel van