Economie

Ruim 3,5 miljoen kippen gedood om fipronil-affaire

17 november 2017 18:32 Aangepast: 18 november 2017 12:31
Beeld © Archieffoto ANP

Sinds de ontdekking van het gifschandaal met fipronil zijn er in totaal zo'n 3,5 miljoen kippen gedood. Het gedode pluimvee komt van in totaal 160 stallen, laat toezichthouder NVWA (de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) weten na vragen van RTL Z.

In totaal waren er 793 stallen waar het giftige bestrijdingsmiddel fipronil is gebruikt. Daarvan zijn er nog 156 helemaal dicht en nog eens 365 zijn gedeeltelijk geblokkeerd. Dat betekent dat er geen eieren of mest of kippenvlees van het erf mogen. Er zijn inmiddels 272 stallen weer helemaal vrijgegeven.

Begin september had het fipronilschandaal aan 2,5 miljoen kippen het leven gekost. Dat het aantal gedode dieren blijft stijgen, komt omdat sommige boeren eerst afwachten of de kippen met een speciaal dieet de gifstof niet zelf zouden afbreken. Als dat niet zo blijkt te zijn, melden ze zich alsnog bij de NVWA met de mededeling dat ze de dieren willen laten doden en afvoeren.

Financiële schade loopt hard op

De schade van de fipronilaffaire loopt hard op. Eind september was de totale schade al opgelopen tot een bedrag van tussen de 72 en 83 miljoen euro. Voor pluimveesector zelf gaat het om een bedrag van tussen de 65 en 75 miljoen, becijferde de Wageningen Economic Research.

De zwaarstgetroffen bedrijven hadden tot eind september al gemiddeld zo'n 361.000 euro aan schade door misgelopen inkomsten, het ruimen van kippen en het laten schoonmaken van de stallen.

Voor supermarkten was de schade al opgelopen tot 7 à 8 miljoen euro, zo meldde toenmalig minister Henk Kamp 20 oktober aan de Tweede Kamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van