Economie

Spannende weken voor medewerkers Siemens Hengelo

17 november 2017 13:41 Aangepast: 17 november 2017 15:12
Siemenspersoneel op weg naar een informatiebijeenkomst over de reorganisatie. Beeld © ANP

Spannende weken voor de 600 werknemers van Siemens in Hengelo. Hun baan zijn ze waarschijnlijk kwijt, maar wanneer en onder welke omstandigheden wordt inzet van onderhandelingen tussen de vakbonden en ondernemingsraad aan de ene kant en de directie van het Duitse conglomeraat.

Behalve dat de vestiging sluit, is er verder nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld wanneer de vestiging precies dichtgaat. Er zal, afhankelijk van marktomstandigheden, langzaam worden afgebouwd, aldus directeur Huub Banus van de Power & Gas-divisie in een toelichting. Maar uiteindelijk wordt de vestiging gesloten, zegt hij. 

Hij belooft "dat Siemens zich bij alle vervolgstappen als een verantwoordelijk werkgever richting haar medewerkers zal opstellen.''

Harde opstelling vakbonden

De reorganisatie, waarbij wereldwijd 6900 banen worden geschrapt, kwam voor vakbonden als een complete verrassing. Zij stellen zich nu hard op in de hoop dat het wellicht lukt om toch banen in Hengelo te redden. Of dat lukt is maar zeer de vraag, gezien het feit dat Siemens wereldwijd duizenden banen schrapt. 

Miniatuurvoorbeeld

Ook bij de vestiging in Berlijn is het nieuws keihard aangekomen. (Foto: EPA)

Directeur Banus ging niet in op vragen van de pers of de gesprekken tussen vakbonden, ondernemingsraad en het bedrijf mogelijk tot het openhouden van de fabriek kunnen leiden. 

'Hard gelag'

In de Hengelose vestiging van het bedrijf lijkt men ook overvallen door het besluit van het hoofdkantoor in München. "Wij zijn zelf ook onaangenaam verrast'', zei een woordvoerder van Siemens Nederland tegen persbureau ANP over de gang van zaken zonder die uitspraak verder te willen uitleggen. 

De directie van Siemens Nederland zegt zich bewust te zijn dat de voorgenomen sluiting van de fabriek in Hengelo voor de circa 650 medewerkers 'een hard gelag' is.

'Slachtoffer lage olieprijs'

De reorganisatie is volgens het bedrijf noodzakelijk vanwege de energietransitie en de lage olieprijs, legt Banus uit. Dat er nu banen geschrapt worden is volgens Siemens noodzakelijk als 'overlevingsstrategie op de lange termijn', aldus Banus. 

'Het is zuur'

Het personeel van gasturbinefabriek Siemens in Hengelo is verslagen en verdrietig dat hun vestiging vrijwel zeker de deuren moet sluiten. "Het is zuur." "Een klap in mijn gezicht." "Het komt heel hard aan."

Sommigen zijn erg emotioneel, zoals een secretaresse die meer dan veertig jaar in Hengelo heeft gewerkt. "Voor mij komt er wel een regeling, maar wat moeten mijn jonge collega's? We hadden dit absoluut niet zien aankomen", zegt ze, vechtend tegen de tranen. 

Miniatuurvoorbeeld

Personeel van Siemens bij de Grolsch Veste. (Foto: ANP)

Tijdens de bijeenkomst maakte de hoofddirectie excuses voor de e-mail die gisteren in het bedrijf uitlekte en waarin voor het eerst de sluiting van Hengelo werd genoemd. "Dat was wel netjes, maar verder vond ik het optreden van de Duitse directie niet erg betrokken", meent een ingenieur die al ruim twintig jaar voor Siemens werkt. "De Nederlandse hoofddirectie wekte meer vertrouwen dat ze zich voor ons zullen inspannen."

Na de bijeenkomst in het stadion zijn alle personeelsleden weer aan het werk gegaan in Hengelo. "Maar wel een beetje minder gemotiveerd. Ik ga vacatures bekijken."

`