Economie

Noors staatsfonds wil af van investeren in olie en gas

16 november 2017 20:40 Aangepast: 08 maart 2019 12:00
Boorinstallaties van Statoil in de Noordzee. Beeld © EPA

Een van de grootste beleggers ter wereld wil af van investeren in olie of gas. Het Noorse staatsfonds, dat nota bene de inkomsten van de gas- en oliereserves van het land belegt, wil op termijn stoppen met beleggen in bedrijven als Shell en BP.

De reden: het fonds is dan minder kwetsbaar voor een 'permanente' daling van de olie- en gasprijs als er niet meer geïnvesteerd wordt in deze industrieën. Het advies is puur gebaseerd op 'financiële overwegingen', schrijven de gouverneur van Noorse centrale bank en de topman van de investeringstak van de bank in een brief aan de Noorse regering

In het fonds, Government Pension Fund Global genaamd, zit ruim 1 biljoen dollar (1000 miljard), voornamelijk verdiend met de olie- en gasreserves van het land. Doel van het fonds is om deze inkomsten ook voor toekomstige generaties te bewaren. De waarde van het fonds is op dit moment twee keer zo groot als wat het land nog aan olie en gas denkt op te kunnen pompen, staat in de brief.

Vier procent in olie en gas

Het fonds, dat wordt beheerd door een tak van de centrale bank, belegt ongeveer twee derde van het vermogen in aandelen, de rest zit in obligaties en vastgoed. Ongeveer vier procent van het totale vermogen van het fonds is in olie- en gasbedrijven geïnvesteerd.

Het besluit van de Noren, waar overigens nog geen datum aan verbonden is, heeft ook gevolgen voor Nederlandse bedrijven blijkt uit het overzicht van beleggingen in 2016.

Grootaandeelhouder Shell

Het fonds is een van de grootste aandeelhouders van Shell, met een belang van 2,3 procent (ruim 5,3 miljard dollar). Daarnaast is het fonds eigenaar van obligaties van Shell International Finance BV ter waarde van ruim 300 miljoen dollar.

De Noren hebben ook belangen in Fugro (2,4 procent, bijna 32 miljoen dollar) en SBM Offshore (1,3 procent oftewel 45 miljoen dollar).

Beleggers schrokken duidelijk van het nieuws, blijkt uit de koersbewegingen van Shell en concurrenten BP, Chevron en ExxonMobile. Vlak na het bekendmaken van het advies, daalden de koersen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van