Economie

Japans SoftBank koopt grootste Britse techbedrijf ARM voor 29 miljard

18 juli 2016 08:37 Aangepast: 30 juli 2017 22:00
Het hoofdkantoor van SoftBank is gevestigd in de Japanse hoofdstad Tokio. Beeld © AFP

Het Japanse techconglomeraat SoftBank koopt de Britse chipontwerper ARM voor bijna 29 miljard euro. De Japanners grijpen hun kans, nu de koers van de Britse pond erg gunstig is in verhouding tot die van de Japanse yen.

ARM ontwerpt microchips en de designs van het bedrijf worden gebruikt voor veel smartphones, zoals bijvoorbeeld de iPhone van Apple. 

Internet of Things

SoftBank noemt ARM een van 's werelds leidende tech-bedrijven in de semiconductorindustrie en het 'Internet of Things'. De Japanners zijn vooral geïnteresseerd in het intellectuele eigendom van ARM op het gebied van chips die mobiele apparaten met elkaar kunnen verbinden, zegt het bedrijf. 

ARM is het belangrijkste techbedrijf  van Groot-Brittanië en had vorig jaar een omzet van bijna 1 miljard pond. Na de overname zal het hoofdkwartier van ARM in Cambridge blijven. Daarbij zal SoftBank het personeelsbestand in Groot-Brittannië de komende vijf jaar ten minste verdubbelen, belooft het bedrijf. De miljardenovername van ARM door SoftBank is volgens kenners hoogst ongebruikelijk, omdat het Aziatische bedrijf normaliter de voorkeur geeft aan investeringen in kleinere bedrijven met groeipotentieel. 

Miljardenovername

De transactie wordt deels in contanten en deels via leningen voldaan. Zo leent het bedrijf 1 triljoen Japanse yen, omgerekend 8,5 miljard euro. De overname is de grootste sinds het brexit-referendum in Groot -Brittanië, en dat is geen toeval volgens analist Wim Zwanenburg van Stroeve en Lemberger: "Dit is natuurlijk een koopje voor het Japanse bedrijf, omdat het Britse pond sinds de brexit zo'n 30 procent lager staat en de yen juist is opgelopen." Volgens hem is dit voor SoftBank een 'unieke gelegenheid' om ARM over te nemen. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van