Ga naar de inhoud
Economie

Kamer: Nederland is geen belastingparadijs

Beeld © ANP

Andere landen roepen het al jaren: Nederland is een belastingparadijs. De Kamer blijft echter ontkennen, en verwerpt vanmiddag een motie over de belastingvoordelen van ons land.

Buiten Nederland zijn velen er al van overtuigd dat ons land een belastingparadijs is. Volgens The Guardian zijn we het grootste kanaal voor belastingontwijking in de EU. Op de redacties van Der Spiegel en Die Zeit staan we te boek als 'steuerparadies' en 'steueroase'. En volgens Le Monde zijn we een 'paradis' voor Amerikaanse multinationals.

Ook Barack Obama zette ons in 2009 al op een kort lijstje, samen met Bermuda en Ierland.

En ook Hong Kong, China en Singapore zijn samen bezig belastingontwijking van techbedrijven zoals Google en Facebook via Ierland, de Kaaimaneilanden én Nederland aan te pakken.

Verzet

Toch is Nederland zélf nog niet overtuigd, blijkt vandaag uit de verwerping van de motie die werd ingediend door Renske Leijten (SP) en Bart Snels (GroenLinks). 

In de algemene financiële beschouwingen vorige week droeg minister van Financiën Hoekstra aan dat Nederland een 'goede weg' ingeslagen is, en het vorige kabinet stappen heeft gezet op het gebied van belastingwetgeving, zoals het delen van rulings en afspraken. "Ik verzet me tegen de kwalificatie van mevrouw Leijten", zegt hij dan ook.

Leijten reageerde daarop dat het niet 'haar' kwalificatie is, maar 'de kwalificatie van de hele wereld als het om Nederland gaat'. 

PvdA is tegen voor

Opvallend is overigens ook dat bij eenzelfde soort motie in 2013 de PvdA nog af wilde van de kwalificatie belastingparadijs, en tegenstemde. Vandaag stemt PvdA vóór de kwalificatie.