Economie

'Nederlands superjacht via omweg verkocht aan fraudeur'

10 november 2017 07:52 Aangepast: 10 november 2017 09:29
Het jacht Galactica Star.

Nederlandse scheepsbouwers hebben ten minste twee extreem luxe jachten verkocht aan bedrijven in belastingparadijzen. Op die manier blijft verborgen wie het schip koopt, melden Trouw en Het Financieele Dagblad op basis van de Paradise Papers.

Uit de gelekte documenten van juridisch adviseur Appleby en trustkantoor Estera blijkt dat het schip Galactica Star binnen een maand twee keer van eigenaar wisselde. Bouwer Heesen Yachts verkocht het 65-meter lange jacht voor 82 miljoen euro aan een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden.

En dat bedrijf verkocht het door aan een bedrijf van de Nigeriaanse oliemagnaat Kola Aluko. 

Die wordt in eigen land en in de Verenigde Staten vervolgd voor het betalen van smeergeld. Dankzij die corruptie kon hij zijn vermogen van 1,8 miljard dollar verdienen met de export van olie. De scheepsbouwer laat in het FD weten dat het bedrijf nooit iets te maken heeft gehad met de verkoop van het schip aan Earnshaw Associates.

Verkocht aan Russische miljardair

Een ander superjacht van het Friese bedrijf Feadship werd voor 212 miljoen euro verkocht aan achtereenvolgens een bedrijf in Belize, een holding op de Kaaimaneilanden en de uiteindelijke eigenaar. Wie dat is, wordt versluierd door een wirwar van bedrijven op de Britse Maagdeneilanden, Panama en Zwitserland.

Uit de Paradise Papers blijkt het schip de Madame Gu van de vrouw van de Russische multimiljardair en parlementslid Andrei Skoch te zijn, Elena Likhach. 

Kadaster wil verplichte registratie

Het Kadaster, dat naast huizenbezit ook eigendom van schepen vastlegt, zegt in Trouw dat registratie van luxe jachten verplicht moet worden om het risico te verkleinen dat de schepen worden aangeschaft om bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Een buitenlands bedrijf moet zich bij inschrijving in het Kadaster identificeren met een uittreksel van het handelsregister uit het vestigingsland. "Helaas behoort een ubo-check, waarmee de uiteindelijk gerechtigde van een schip wordt achterhaald, nog niet tot de huidige mogelijkheden", laat een woordvoerder weten.

`