Economie

Survivalplan Opel: snijden in de kosten en elektrisch rijden

09 november 2017 13:52 Aangepast: 09 november 2017 13:52
Bondskanselier Merkel bekijkt de Insignia, het topmodel van Opel. Beeld © EPA

Het beroemde Duitse automerk Opel heeft een plan gepresenteerd om de weg omhoog weer te vinden. Het bedrijf gaat inzetten op elektrisch rijden en flink snijden in de kosten om in 2020 weer winstgevend te worden.

Het merk maakte toen het nog eigendom was van General Motors jaar in jaar uit verlies, blijkt uit de jaarverslagen over 2016 en 2015. Tussen 2013 en 2016 leed GM ruim 3,2 miljard dollar verlies op de Europese activiteiten, oftewel Opel en Vauxhall, zoals het merk Opel in Groot-Brittannië heet. 

Als alle maatregelen goed uitpakken, maakt Opel in 2020 2 procent winst. In 2026 moet de winstmarge zijn opgeschroefd naar 6 procent. 

Om winstgevender te worden, wil Opel zich nu richten op het verkopen van auto's met hoge winstmarges en wordt het verkooptarget verlaagd naar 800.000 auto's. Vorig jaar verkocht het merk er met flink verlies naar eigen zeggen nog 1,2 miljoen

Miniatuurvoorbeeld

Het plan werd bekend gemaakt door Carlos Tavares (L), de bestuursvoorzitter van PSA Peugeot Citroën en zijn evenknie Michael Lohscheller van Opel. (Foto: AFP)

Een groot deel van die gedroomde winst moet komen van kostenbesparingen na de overname door PSA Peugeot Citroën in maart van dit jaar. Het bedrijf gaat gebruikmaken van Franse techniek en andersom wordt onbenutte fabricage-capaciteit in de Duitse fabrieken gebruikt voor het bouwen van auto's van Peugeot, Citroën en DS, het luxemerk van Citroën. 

Miljarden besparen

De chassis van de Franse autofabrikant gaan gebouwd worden in fabrieken van Opel. De verplaatsing va die fabricage valt samen met de overstap van Opel op motorblokken en versnellingsbakken van de Fransen. Tot nu toe werden die gemaakt door GM. 

In 2020 denkt het bedrijf 1,1 miljard te besparen, in 2026 zelfs 1,7 miljard euro. Omgerekend per auto wil het bedrijf 700 euro minder uitgeven aan de productie.

Fabrieken blijven open

En dus gaat er gesneden worden, onder meer bij marketing, op de afdeling administratie en op de arbeidskosten. Het is de bedoeling van het plan dat dit laatste zonder gedwongen ontslagen gaat, schrijft Opel in een persverklaring. De negen fabrieken in Europa blijven ook allemaal open, aldus Opel. 

Het verlagen van de arbeidskosten wil het bedrijf bereiken met maatregelen zoals mensen met vervroegd pensioen te laten gaan, een afvloeiingsregeling aan te bieden of met 'innovatieve arbeidstijdenconcepten' zoals arbeidstijdverkorting.

Overgang op elektrisch

Zoals veel autofabrikanten kondigt ook Opel aan dat het gaat inzetten op elektrische auto's. In 2024 hebben alle modellen van Opel een elektrische of hybride variant. 

Miniatuurvoorbeeld

Alle negen nieuwe modellen (in ieder geval een nieuwe Corsa en een SUV) worden gemaakt in Opels thuisbasis Rüsselsheim, dat het innovatieve hart van de grootste Europese autofabrikant na Volkswagen moet worden. (Foto: Getty Images)

Hoeveel van de nieuwe modellen volledig elektrisch zijn, kon een woordvoerder niet zeggen. Alle modellen worden ook nog gebouwd met een verbrandingsmotor, daar neemt het bedrijf voorlopig nog geen afscheid van. Om alle nieuwe modellen aan de man te brengen, wil Opel naar ten minste 20 nieuwe landen gaan exporteren, welke dat zijn staat er neit bij.  

De woordvoerder wil niets zeggen over het schrappen van modellen, zoals onder meer de Duitse krant Frankfurter Allgemeine meldde. "Ik ga niet in op speculatie, de toekomst zal het leren", zegt hij. 

`