Economie

Stopzetten House of Cards kan enorme impact hebben op Baltimore

08 november 2017 15:47 Aangepast: 08 november 2017 17:45
Beeld © Netflix

Na het aanrandingsschandaal rond Kevin Spacey is het maar zeer de vraag of het zesde seizoen van House of Cards nog wel wordt afgemaakt. Gebeurt dit niet, dan is de economische impact op de Amerikaanse staat Maryland fors. Het kan duizenden banen kosten.

Netflix-serie House of Cards wordt al vijf seizoenen gemaakt in en rond Baltimore, de grootste stad in de staat Maryland. 

De productie van het zesde en laatste seizoen van de hitserie werd vorige week opgeschort nadat hoofdrolspeler Kevin Spacey er onder andere van werd beticht een jongen van veertien te hebben aangerand.

Locaties

Veel plekken uit de serie zijn herkenbaar voor fans als ze naar Baltimore gaan. Patterson Park bijvoorbeeld is de plek waar president Frank Underwood, gespeeld door Spacey, graag een eindje gaat fietsen.

De oude rechtbank van Baltimore County wordt gebruikt als set voor het Amerikaanse Congres en de kamer van het huis van afgevaardigden van Maryland doet dienst als vervanger van de Amerikaanse senaat.

Duizenden banen

Het filmen van de serie is seizoenswerk waar de inwoners van Baltimore elk jaar flink van profiteren. Tijdens het filmen van het eerste seizoen van de serie in 2012 werden er bijvoorbeeld lokaal 381 technici en 1817 acteurs en figuranten ingehuurd, blijkt uit cijfers van de overheid van Maryland.

Voor seizoen vier werden 2329 acteurs en figuranten lokaal ingehuurd, voor het vijfde seizoen waren dat er 1809. 

Miniatuurvoorbeeld

Seizoenswerk

Dat zijn banen die kunnen verdwijnen als de serie verdwijnt. Michael Piekutowski, die als elektricien heeft meegewerkt aan de serie sinds seizoen vier, zegt tegen CNN dat sommige mensen afhankelijk zijn van het seizoenswerk voor de serie.  

Het fijne aan House of Cards is dat het van de herfst tot in de lente wordt gefilmd, waardoor mensen het gat in de winter kunnen overbruggen, zegt hij. Veel mensen in de industrie proberen volgens hem vaak zoveel mogelijk geld te verdienen tijdens het jaar om  de moeilijke winterperiode te overbruggen.

Goed voor de economie

Met de productie is ook flink wat geld gemoeid. Over de jaren gaf House of Cards dik 353 miljoen dollar uit in Maryland. 

Miniatuurvoorbeeld

Maar, de lokale economie profiteert niet alleen van werk op de set. Er zijn ook lokale bedrijven die profiteren van dit soort megaproducties, zoals cateraars, stomerijen en vervoersbedrijven. Tijdens de productie van het vierde seizoen werden er goederen en diensten gehuurd en gekocht van bijna 2000 bedrijven uit Maryland, blijkt uit de overheidsgegevens.

De productie van de Emmy-winnende serie droeg in seizoen drie nog dik 29,5 miljoen dollar (25,4 miljoen euro) bij aan de economie van Maryland. Bij seizoen vijf is dat bedrag opgelopen tot 129 miljoen dollar.

Miniatuurvoorbeeld

Belastingvoordelen

Daarom houdt de staat de productie ook liever te vriend. Dat gebeurt bijvoorbeeld met belastingvoordelen, die voor de totale productie van de serie uitkomen op meer dan 53 miljoen dollar, inclusief een eenmalige gift van 7,5 miljoen dollar.

De grote vraag blijft nu wat Netflix gaat doen. Na beschuldigingen van seksueel misbruik heeft de streamingdienst besloten om definitief te breken met Kevin Spacey. De hoofdpersoon van een serie vervang je niet zomaar. Tot nu toe heeft Netflix geen verdere plannen bekendgemaakt.

`