Ga naar de inhoud
Economie

Kabinet gaat ruim 4000 belastingdeals onderzoeken

Staatssecretaris Menno Snel (D66). Beeld © ANP

Er moet nog dit jaar onderzoek gedaan worden naar ruim 4000 deals die de Belastingdienst sloot met buitenlandse bedrijven. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) besloten in reactie op de onthullingen uit de Paradise Papers.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Snel (D66) dat hij de Kamer begin volgend jaar op de hoogte stelt van de stand van zaken. 

Het interne onderzoek is volgens hem nodig na de onthulling van dagblad Trouw en het Financieele Dagblad over een belastingdeal met Procter & Gamble uit 2008. Daarbij gaf een inspecteur van de Belastingdienst op eigen houtje toestemming voor een deal die het bedrijf een belastingvoordeel van 169 miljoen dollar opleverde. 

'Niet acceptabel'

De inspecteur had dit niet mogen doen zonder de afspraak met de Amerikaanse multinational te melden aan het zogeheten APA / ATR-team, dat over dit soort grote deals gaat. "Het niet volgen van voorgeschreven procedures is niet acceptabel", schrijft Snel over de misstap van de inspecteur.

Hij sluit niet uit dat het om een 'slordigheid' gaat, zegt hij. 

Commissie

De kersverse staatssecretaris schrijft verder dat hij twee onafhankelijke experts heeft gevonden voor een commissie die al in mei door voorganger Eric Wiebes werd aangekondigd.

Deze commissie, bestaat naast de twee externe experts volgens een woordvoerder van het ministerie uit twee mensen van de Belastingdienst en twee van het ministerie. Voorheen was het plan om alleen te gaan voor personeel in dienst van de fiscus en daarom duurde het wat langer om de commissie te vormen, zegt ze.

Omdat de twee externe experts nog niet officieel zijn aangesteld kan de commissie nog niet aan de slag. En daarom wil de woordvoerder nog niet bekend maken wie de experts zijn en is het nog niet mogelijk om te zeggen wanneer de commissie zijn werk gaat doen, zegt ze.   

Algemene Rekenkamer

Wiebes heeft op aandringen van de Kamer ook de Algemene Rekenkamer verzocht om een onderzoek naar belastingontwijking uit 2014 opnieuw uit te voeren in 2019. Bij de Algemene Rekenkamer is het verzoek binnengekomen, maar 'er zijn nog geen afspraken over gemaakt', zegt de woordvoerder. 

Onze Haagse verslaggever Roels Schreinemachers voelde de staatsecretaris aan de tand.