Economie

Amsterdam start proef: 2400 euro bijverdienen bovenop de bijstand

08 november 2017 14:48 Aangepast: 08 november 2017 17:44
Beeld © ANP

Amsterdammers met een bijstandsuitkering mogen vanaf februari volgend jaar een gedeelte van het geld dat ze verdienen met een bijbaantje houden, in plaats van dat het wordt ingehouden op hun uitkering. De hoofdstad begint een eigen proef, nadat het eerder niet mee mocht doen aan een landelijk experiment.

"We willen kijken wat er gebeurt met mensen in de bijstand als je ze laat bijverdienen", licht een woordvoerster de plannen van wethouder Arjan Vliegenthart (Werk, Inkomen en Participatie, SP) toe. Doel van de proef, die twee jaar gaat duren, is om te kijken of mensen sneller werk vinden, als ze eerst mogen bijverdienen bovenop hun uitkering. 

Behalve het financiële extraatje van maximaal 200 euro per maand wordt er bij een deel van de proefpersonen niet gecontroleerd of zij wel aan hun sollicitatieplicht voldoen, hoewel zij zich formeel gezien wel aan moeten houden. Een tweede groep krijgt actief extra begeleiding, zoals meer huisbezoek om te vragen hoe het gaat. En een derde groep groep blijft onder het normale regime vallen. 

Maximaal 6000 proefpersonen

Amsterdam verwacht dat alle mensen met een bijstandsuitkering die nu al deeltijdwerk hebben, zullen meedoen. Dat zijn er 3000, in totaal hebben zo'n 40.000 mensen een bijstandsuitkering in de hoofdstad. Jongeren en mensen met een arbeidsbeperking mogen niet meedoen. 

De gemeente verwacht daarnaast dat maximaal 3000 mensen die nu nog geen bijbaan hebben, er toch een nemen door de financiële prikkel. 

Eigen experiment

Amsterdam begint zelf een experiment, omdat de gemeente niet mee mocht doen aan een soortgelijke landelijke proef, die in juli van dit jaar van start ging. De hoofdstad had niet in de regels opgenomen dat deelnemers verplicht zijn een tegenprestatie te leveren, zoals voor deelname aan het landelijke experiment is vereist.

Experimenten in Utrecht en Terneuzen gingen eerder dit jaar niet door omdat het ministerie geen toestemming gaf. In de Participatiewet, bedoeld om mensen uit de bijstand aan het werk te krijgen, is afgesproken dat mensen die een uitkering ontvangen, gevraagd kan worden om een tegenprestatie. 

Ministerie afwachtend

Het ministerie van Sociale Zaken reageert tegenover persbureau ANP dan ook gereserveerd op Amsterdamse experiment. Staatssecretaris Tamara van Ark laat weten dat zij benieuwd is 'hoe het onderzoek er uitziet'. "Het moet uiteraard wel binnen de kaders van de Participatiewet vallen", aldus Van Ark (VVD). 

Volgens de gemeente voldoet de proef aan de regels. "Onze juristen hebben ernaar gekeken en volgens hen kan het", zegt de woordvoerster. Dat komt omdat het bedrag als premie wordt uitbetaald, legt zij uit.

Kamerleden hebben twijfels

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil opheldering van de staatssecretaris en vraagt zich af of het initiatief wel legaal is. Coalitiepartners D66 en CDA steunden een verzoek voor een debat hierover.

Volgens VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken-De Haan is het 'niet meer dan normaal dat je iets terugdoet voor je uitkering'.

4 miljoen extra

Als alle mensen die nu al deeltijdwerk doen en een uitkering hebben meedoen aan de proef, kost dat de gemeente 6,1 miljoen euro aan premies per jaar. Een deel daarvan verdient zichzelf terug, als mensen die nu geen bijbaan hebben, er wel een nemen. 

Als 1500 mensen een bijbaan nemen scheelt dat de gemeente 2 miljoen euro aan uitkeringen die dan niet betaald hoeven te worden. Dat komt omdat de premie maar geldt voor de helft van wat iemand bijverdient. De andere helft wordt wel in mindering op de uitkering gebracht en daarmee bespaart de gemeente dus geld. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore