Ga naar de inhoud
Economie

Ook Syrië ondertekent klimaatakkoord, VS is enige spelbreker

Beeld © Getty Images

Tot vandaag miste onder het klimaatakkoord van Parijs alleen nog de handtekening van Syrië: alle andere landen hebben ondertekend. Nu komt daar verandering in, want ook het Arabische land sluit zich aan.

Op de klimaattop van de VN in Bonn is bekend gemaakt dat Syrië nu toch meedoet, samen met ongeveer 200 andere landen die eind 2015 al hun handtekening zetten. 

Het verdrag dat is bedoeld om de opwarming van de aarde terug te dringen, heeft nu nog maar één tegenstander: de Verenigde Staten. Onder president Trump besloot Amerika in juni uit het verdrag te stappen, een procedure die drie à vier jaar duurt.

Trump niet welkom

Trump is dan ook niet uitgenodigd voor de internationale topconferentie over de verandering van het klimaat in december in Parijs, zeggen Franse autoriteiten. Er zal naar verwachting wel een Amerikaanse afvaardiging komen. 

De Amerikaanse president vindt dat het huidige akkoord geen goede deal is voor de Amerikanen; de maatregelen die erin zijn afgesproken kosten volgens hem te veel geld. Hij aast op een aangepaste of nieuwe overeenkomst om wél te ondertekenen.

Lees ook: Dit is waar de klimaattop in Bonn om draait