Economie

Dance is groeisector bij uitstek

16 oktober 2015 09:37 Aangepast: 16 oktober 2015 10:14
Drugs zijn populair bij feestgangers. Beeld © EPA

De omzet van de dance-industrie neemt komend jaar toe tot 7 miljard euro. Ten opzichte van 2012 is dat een stijging van maar liefst 75 procent.

'We' gaan dan wel niet naar het EK Voetbal, maar in Dance zijn we Wereldkampioen. Nederlandse dj’s domineren de toplijsten en over de hele wereld trekken zij miljoenen liefhebbers naar hun optredens.

Dance is wereldwijd populair. In 2012 werd er nog zo'n 4 miljard euro in omgezet. Dit jaar is dat circa 6 miljard euro. Dat komt neer op een stijging van meer dan 14 procent per jaar. Veel bedrijven zouden willen dat ze zo had zouden groeien. Volgend jaar komt die groei nog iets hoger uit.

De verkoop van muziek en online streaming maakt slechts eenderde van de totale omzet van dance uit. Tweederde komt op naam van evenementen. 

Opmerkelijk is dat de dance-sector heel positief is over het beleid van de Nederlandse overheid, die innovatie actief steunt. ''Start-ups krijgen hier alle ruimte om te groeien'', zegt Denis Doeland, directeur van Denis Doeland Management Consultancy en Advies, actief in digitale businessmodellen voor merken en organisaties. ''Dat ideale innovatieklimaat zie ik als basis van de succesvolle digitalisering van de dance-industrie.''

`