Economie

Winst Air France-KLM hoger door sterke vraag en ticketprijs

03 november 2017 08:10 Aangepast: 03 november 2017 12:32
KLM-ceo Pieter Elbers (links) en Jean Marc Janaillac, ceo van Air France. Beeld © ANP

Het gaat goed met Air France- KLM. Dankzij een sterke vraag, duurdere tickets en lagere brandstofkosten behaalde het bedrijf het afgelopen kwartaal fors meer winst.

De omzet ging omhoog naar 7,2 miljard euro. De nettowinst bedroeg 552 miljoen euro. De operationele winst viel met ruim 1 miljard euro zo'n 43 procent hoger uit dan in het derde kwartaal van 2016.

Aandeel verdubbeld

Net als vorig kwartaal heeft KLM een groter aandeel in deze winst (540 miljoen euro) dan Air France (484 miljoen euro). RTL Z-beurscommentator Hans de Geus: "We wisten al dat het goed ging met KLM. Hun aandeel op de beurs is dit jaar verdubbeld."

Zie ook: Vooral KLM verantwoordelijk voor winstgroei Air France-KLM

Volgens hem profiteert de Nederlandse tak van het bedrijf van verre vluchten naar Azië en Latijns-Amerika, waar 'minder concurrentie is van prijsvechters'. Brazilië, Japan en China droegen daar het meeste aan bij, zei financieel directeur Frédéric Gagey in een toelichting.

Meer passagiers

Daarnaast zit de economie ook mee, aldus De Geus. In het derde kwartaal vervoerde Air France-KLM  27,9 miljoen passagiers, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder. Ticketprijzen lagen, gecorrigeerd voor valutaschommelingen, gemiddeld ruim 4 procent hoger dan vorig jaar. 

De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij gaat er vanuit dat het vierde kwartaal ook goed zal zijn. Voorspellingen daarover wil het verder niet doen.  

`