Economie

Apple overtreft eigen omzetgroei, met dank aan de iPhone 8

03 november 2017 07:35 Aangepast: 03 november 2017 10:37
De iPhone 8 in een Apple store in Singapore. Beeld © EPA

Apple heeft in het afgelopen (vierde) kwartaal zijn eigen omzetverwachtingen overtroffen, met dank aan goede verkopen van de iPhone 8 en 8 Plus. De omzet kwam uit op 52,6 miljard dollar, twaalf procent meer dan vorig jaar.

Het bedrijf verkocht 46,7 miljoen iPhones, dat is 3 procent meer dan vorig jaar. Ten opzichte van het derde kwartaal was de stijging 14 procent, wat aangeeft dat de iPhone 8 en 8 Plus goed verkochten.

Ook meer iPads

Opvallend, want voor deze telefoon stonden nauwelijks mensen in de rij. Volgens Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande, die hem een paar weken testte, is het zelfs de iPhone waar niemand op zit te wachten

Behalve meer iPhones verkocht Apple ook meer iPads (10,3 miljoen stuks) en computers (5,4 miljoen stuks). De omzet van de afdeling diensten, waaronder onder meer iTunes en de App Store vallen, viel een derde hoger uit. 

Bijna 300 miljard dollar in kas 

Waar Apple het een tijd moeilijk had in China, werd nu 12 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder. Alleen in Japan zakte de omzet in dit kwartaal.

De nettowinst van Apple kwam uit op 10,7 miljard dollar in het vierde kwartaal, tegen 9 miljard dollar een jaar eerder. Over heel 2017 haalde het bedrijf een nettowinst van 48,4 miljard dollar. In 2016 was dat nog 45,7 miljard dollar. Apple heeft maar liefst 268,9 miljard dollar in kas.

De verkoop van de iPhone x telt pas mee in het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar. Dit toestel wordt vanaf vandaag geleverd en is de duurste iPhone ooit. De levertijd is inmiddels opgelopen tot meer dan een maand

`