Economie

Van micro- naar mesokrediet: armoede bestrijden met beleggers

03 november 2017 14:00 Aangepast: 03 november 2017 14:31
Beeld © lendahand

Het Nederlandse Lendahand betrekt een nieuwe groep bij het bestrijden van armoede. Ondernemer Peter Heijen koppelt Nederlanse beleggers aan het mkb in Azie, Afrika en Zuid-Amerika.

Peter Heijen begon zijn carrière als bankier en belegger. Toen hij acht jaar geleden ging backpacken in India en Bangladesh werd hij geïnspireerd door de Nederlandse Lisa die straatkinderen van straat haalde.

Heijen wilde zich ook inzetten om armoede bestrijden, maar dan wel met iets schaalbaars. "Je kunt niet 500.000 Lisa's exporteren."

Mesokrediet

Heijen startte een nieuwe vorm van traditionele ontwikkelingshulp: meso-financiering. Dat zijn niet de door koningin Maxima aangevoerde microkredieten, waarmee 'klein' geld - vaak uit de traditionele hulphoek - wordt gekoppeld aan eenmanszaakjes.

Heijens bedrijf Lendahand koppelt in plaats daarvan individuele westerse beleggers aan het mkb in opkomende landen.

Mkb als banenmotor

Op dat idee kwam Heijen toen hij de literatuur in dook. Zijn onomstootbare conclusie om Lendahand op te richten kwam in een paar stappen. Ten eerste bleek armoede het beste te bestrijden met banen. En banen worden in goed lopende economieën vooral gegenereerd door het mkb.

In Westerse landen is zo'n zestig tot zeventig procent van de banen afkomstig uit het mkb, leerde Heijen. Maar dat is anders in opkomende landen. Het mkb genereert daar maar 30 procent van de banen.

Twee koeien

"In opkomende landen zijn veel meer grote corporates enerzijds en hele informele eenmanszaakjes anderzijds", zegt Heijen. "Iemand die twee koeien heeft en melk verkoopt, of iemand die een winkeltje heeft."

Om banen te creëren - en zo armoede te bestrijden - moet dus vooral het mkb worden ontwikkeld, besloot Heijen. Nummer 1 probleem voor het mkb bleek vervolgens: financiering. Dat wilde hij crowdfunding voor inzetten.

Linkse hoek

Om dat voor elkaar te krijgen gaf het ministerie van Buitenlandse zaken hem in 2012 zo'n anderhalve ton om het project te starten. "De Nederlandse overheid wilde meer Nederlanders betrekken bij internationale samenwerking. Traditioneel komt dat vooral uit de linkse hoek, maar wij wilden juist beleggers benaderen."

Nederland heeft 400 miljard aan spaargeld en nog eens 600 miljard aan beleggersgeld, wist Heijen. Daar wilde hij uit tappen om wereldproblemen& op te lossen. Een alternatief voor sparen mag hij het niet noemen, want er zit wel risico aan.

Drie tot zeven procent rendement

Voor beleggen heb je wel goede proposities nodig. Daar zijn de mkb'ers en hun financieringsbehoefte weer aantrekkelijk voor. "We bieden minder lieve projecten en meer ervaren ondernemers met een sterk businessmodel die een normaal rendement kunnen halen." Het rendement voor beleggers bij Lendahand ligt tussen de drie en zeven procent per jaar.

Miniatuurvoorbeeld

Een Filipijns mkb-bedrijf met krediet van Lendahand.

Inmiddels heeft Lendahand een heel 'pluimage' aan beleggers, omschrijft Heijen. "Links, rechts, arm, rijk, creatievelingen, bankiers, it'ers", somt hij op. "Er zijn bijvoorbeeld ook verpleegsters en kappers die 50 euro lenen aan een andere kapper."

Dan wordt het wel weer 'microfinanciering', een al bestaande markt die Heijen juist probeert aan te vullen met 'meso-kredieten'. Gemiddeld zetten mensen bij Lendahand zo'n zevenduizend euro neer. Het geld gaat vooral naar mkb'ers met tenminste tien werknemers.

Energietransitie

Lendahand richt zich steeds meer op de energiesector. "Dat is in Afrika een goed businessmodel", zegt Heijen. "De zon schijnt veel en panelen zijn niet duur." De sociale impact is ook groot. Veel Afrikaanse gezinnen zijn gewend om hun huis te verlichten met kerosine. Dat is ongezond, duur, tijdrovend, milieubelastend en gevaarlijk.

Met zonnepanelen gaan die energielasten omlaag, maar dat vraagt wel een investering van zo'n 300 euro. Lendahand steunt onder andere distributeurs uit het mkb die zonnepanelen uit China verstrekken aan Afrikaanse gezinnen. Zij kunnen hun zonnepaneel in 18 maanden afbetalen.

Bransons Virgin Unite

Vorige maand lanceerde Lendahand haar Britse tak Energise Africa, speciaal gericht op private ponden voor de Afrikaanse energiesector. De Britse overheid vond het zo'n goed idee dat die het project aanvult. Ook het Virgin Unite van de familie van miljardair Richard Branson helpt mee.

Met twee miljoen pond van deze twee partijen, vooral afkomstig van de Britse overheid, kan Lendahand veel risico wegnemen voor private investeerders. Hoe precies, is ingewikkeld. " Een deel is een donatie, een ander deel is matchfunding en met een ander deel loopt de Briste overheid als eerste risico bij eventuele wanbetaling." 

Den Haag volgt?

Die financiële steun uit het Verenigd Koninkrijk is geweldig, maar het is wel een beetje raar dat dat niet de Nederlandse overheid is, vindt Heijen. Met die mededeling trok hij de Nederlandse overheid aan de mouw. Met succes.

Maandag mocht hij langskomen bij het ministerie van buitenlandse zaken. Hij kan er nog niet veel over zeggen, maar 'we zijn in gesprek'.

`