Economie

Duitse RDW stuurt brief naar Tesla-rijders: kijk uit met autopilot

14 oktober 2016 14:18 Aangepast: 30 juli 2017 02:30

De Duitse RDW waarschuwt Tesla-rijders uit te kijken met de Autopilot-functie in hun elektrische auto's. Ook als die aanstaat is er onbeperkte aandacht van de chauffeur nodig.

Kraftfahrt-Bundesambt (KBA) wijst in een brief de Tesla-bezitters erop dat ze onder de Duitse wet verplicht zijn altijd hun ogen op de weg te houden en de auto onder controle te hebben, meldt Reuters.

De Autopilot is slechts een hulpmiddel en niet een geautomatiseerd voertuig waarin je kunt rijden zonder dat je constant oplet, aldus KBA.

Tesla zelf zegt dat het duidelijk heeft gemaakt dat de autopilot een hulpmiddel is bij het autorijden en dat automobilisten steeds moeten blijven opletten.

Onder vuur na ongelukken

De autopilot ligt sinds onder een vergrootglas sinds de bestuurder van een Tesla Model S om het leven kwam toen hij in Florida botste met een vrachtwagen. Later bleek dat de bestuurder te snel reed. De bestuurder reageerde niet en ook het zelfrijd-systeem greep niet in.

In Nederland kwam onlangs een automobilist in een Tesla om het leven. Maar die reed 155 kilometer per uur en zonder automatische piloot, bleek later.  

'Aanzienlijk gevaar voor verkeer'

Het Duitse ministerie van Verkeer doet een aantal studies naar de autopilot functie van de Model S. Der Spiegel heeft een intern rapport ingezien waarin het systeem als een 'aanzienlijk gevaar voor het verkeer' wordt aangeduid.

Tesla-topman Elon Musk heeft vorige maand een grote update van de automatische piloot van zijn auto's aangekondigd. De radar die in de auto zit wordt belangrijker en moet obstakels herkennen die de ingebouwde camera's niet zien.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van