Ga naar de inhoud
Economie

Bottelaar Refresco stemt in met overnamebod van 1,6 miljard

Refrescobestuursvoorzitter Hans Roelofs bij de beursgang. Beeld © ANP

Frisdrankenbottelaar Refresco wordt overgenomen door Franse en Canadese investeerders. Het bod van 1,6 miljard euro wordt gesteund door de top van Refresco. Beleggers krijgen 20 euro per aandeel, 70 cent meer dan de slotkoers gisteren.

Het bod van 1,623 miljard is cum dividend, wat inhoudt dat dividend dat Refresco mogelijk nog uitkeert, naar PAI gaat. Of en hoeveel dividend Refresco uitkeert over 2017 is nog niet bekend, maar daar zien aandeelhouders in ieder geval niets van terug. "De deal is waarschijnlijk ook rond voor mei volgend jaar, het moment dat Refresco dividend uitbetaalt", legt een woordvoerster uit. 

Het bod ligt 25 cent hoger dan het bod dat PAI begin oktober uitbracht. Het Franse PAI werkt nu samen met de Canadese investeringsmaatschappij British Columbia Investment Management Corporation (afgekort als bcIMC). 

De twee kopers hebben al de toezegging van grote aandeelhouders en bestuurders met aandelen binnen dat zij hun aandelenbelang (goed voor 26,5 procent van alle uitstaande aandelen) zullen verkopen. Vorige week maakte het bedrijf al bekend om met PAI om tafel te gaan om te praten over een overname

Lange flirt

In april wees het beursgenoteerde bedrijf een eerste overnamevoorstel van PAI nog van de hand. Destijds lag de biedprijs op 1,4 miljard euro. PAI zou al in 2015 belangstelling hebben gehad voor Refresco, dat toen evenwel koos voor een beursgang. Die hielp het bedrijf zijn schuld terug te dringen zodat ruimte ontstond op de balans voor een reeks overnames.

Refresco heeft zelf de laatste tijd ook niet stilgezeten op het gebied van overnames. Afgelopen zomer werd de aankoop aangekondigd van de bottelactiviteiten van de Amerikaanse branchegenoot Cott. Daar betaalt Refresco zo'n 1,1 miljard euro voor. De transactie met Cott wordt waarschijnlijk in het vierde kwartaal afgerond.

Betalen in cash

PAI en bcIMC willen de overname financieren met 1 miljard eigen cash en de rest met leningen van banken. In december komt er een officieel bod, uiterlijk zes dagen voor het verstrijken van de biedingstermijn komt er een extra aandeelhoudersvergadering.