Ga naar de inhoud
Economie

Adviseur EU Hof: zaak miljardenboete Intel moet over

De stand van Intel op een beurs in Hannover. Beeld © EPA

Een al jarenlange slepende mededingingszaak tussen 's werelds grootste chipfabrikant Intel en de Europese Commissie krijgt een vervolg.

De Commissie wil het bedrijf een boete van 1.06 miljard euro opleggen, maar de belangrijkste adviseur van het Europese Hof vindt dat de rechtszaak nog een keer door het de lagere Europese rechtbank, de General Court, bekeken moet worden.

Opmerkelijk, want die rechtbank van de Europese Unie oordeelde in 2014 dat het bezwaar van Intel tegen de boete niet terecht was.

Korting voor Intel Inside

De zaak draait om kortingen die het Amerikaanse bedrijf gaf aan computerfabrikanten. Volgens de Commissie kon Intel dat doen vanwege haar grote marktaandeel (ongeveer 70 procent) in de EU. De kortingen werden gegeven aan Dell, Lenovo, HP en NEC op voorwaarde dat ze computers zouden bouwen met alleen maar processoren van Intel.

Toenmalig Eurocommissaris van Mededing, Neelie Kroes, beboette Intel omdat deze praktijken het voor concurrenten moeilijker maakte om marktaandeel te winnen. Als gevolg daarvan hadden consumenten minder keuze en werd innovatie 'ondermijnd', oordeelde ze. 

'Rechtbank moet zaak opnieuw bekijken'

Intel is het niet eens met de boete en eist dat de zaak van tafel gaat of dat de boete verlaagd wordt. De bezwaren van het bedrijf werden in 2014 door het General Court, onderdeel van het Europese Hof, van tafel geveegd. Maar dat is voorbarig, schrijft de adviseur van het Europese Hof nu in een advies.

Het Gerecht heeft op allerlei terreinen fouten gemaakt en onzorgvuldig gehandeld, schrijft de advocaat-generaal vandaag en adviseert het Hof om de zaak terug te wijzen naar het Gerecht. Meestal neemt dit hoogste Europese gerechtshof, vergelijkbaar met de Nederlandse Hoge Raad, het advies van de advocaat-generaal over.

'Fouten gemaakt'

Het Gerecht heeft volgens de advocaat-generaal 'een onjuiste rechtsopvatting' over wat voor kortingen Intel precies aan haar afnemers gaf. Daarnaast heeft het Gerecht 'fouten gemaakt' bij haar beoordeling wat de gevolgen zijn geweest van Intel's praktijken voor mededinging. Volgens de advocaat-generaal konden de computerbouwers ook nog bij Intel’s concurrent AMD processors kopen.

Het enige waar het Gerecht wel goed over heeft geoordeeld volgens de advocaat-generaal is de hoogte van de boete. Intel beklaagde zich dat de 1.06 miljard euro boete (destijds een record) onevenredig hoog was, maar volgens de advocaat-generaal heeft Intel geen goede argumenten voor die claim en zijn de geldende regels voor het bepalen van het boetebedrag gevolgd. 

Boete kan nog van tafel

Dat betekent dat dat de boete nog verlaagd kan worden of zelfs helemaal geschrapt kan worden, legt een woordvoerder van het Hof uit. Als het Hof het advies van de advocaat-generaal overneemt, gaat de gehele rechtszaak over. Afhankelijk daarvan kan het Gerecht ook het boetebedrag aanpassen of schrappen. 

Het aanpakken van machtsmisbruik door grote (Amerikaanse) bedrijven vanwege het overtreden van mededingingsregels is al jaren speerpunt van de Commissie. Zo hangt bijvoorbeeld Google een miljardenboete boven het hoofd vanwege het misbruiken van de dominante positie van zijn zoekmachine. 

Meer op rtlz.nl: