Economie

Afscheid: knuffel voor Dijsselbloem, zwarte nul voor Schäuble

24 oktober 2017 16:17 Aangepast: 24 oktober 2017 16:37
Fractievoorzitter Lodewijk Asscher neemt afscheid van Jeroen Dijselbloem. Beeld © ANP

De twee machtigste Eurogroep-mannen van de afgelopen jaren worden vandaag allebei uitgezwaaid. De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zegt zijn ministerie vaarwel, Jeroen Dijsselbloem nam afscheid van de Tweede Kamer.

Dijsselbloem maakte op 11 oktober bekend het niet op te kunnen brengen om Kamerlid te blijven de komende vier jaar. Als donderdag het nieuwe kabinet op het bordes staat, is hij ambteloos burger.

Knuffel

Vanochtend nam hij afscheid van zijn fractie met een dikke, zij het wat ongelukkig uitgevoerde, knuffel met Lodewijk Asscher. Zojuist heeft ook Kamervoorzitter Arib officieel afscheid genomen van Dijsselbloem.

Miniatuurvoorbeeld

Een zwarte nul voor Schäuble

Ondertussen kreeg ook Wolfgang Schäuble in Berlijn een passend afscheid. Na acht jaar minister van Financiën te zijn geweest, wordt hij nu voorzitter van het Duitse parlement. Schäuble en Dijsselbloem stonden allebei bekend als hardliners in de Eurogroep. Vooral hun strenge houding in de Griekse crisis maakte het duo lang niet overal geliefd.

Beide heren hebben zich succesvol verzet tegen schuldverlichting voor de noodlijdende Griekse staat en stelden zware eisen aan de hervormingen die Athene moest doorvoeren.

Die begrotingstucht legde Schäuble zichzelf ook op. Als minister van Financiën zag hij sinds 2012 geen begrotingstekort meer. Zijn medewerkers vormden op het ministerie dan ook een grote zwarte nul: die stelt een begroting voor die bijna in evenwicht, maar licht positief is.

Meer op rtlz.nl: Wij willen 51.695 excuses, meneer Dijsselbloem

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van