Economie

China heft importban op Europese stinkkaas op

21 oktober 2017 14:59 Aangepast: 21 oktober 2017 15:17
Een Chinese kok in Beijing zet een kaasplank met Europese kazen in de koelkast. Beeld © AFP

Europese schimmelkazen mogen China weer in. Het land heeft het importverbod op 49 kaassoorten opgeheven.

De export van kazen als Roquefort, Danish Bleu, Gorgonzola en Stilton kan meteen weer hervat worden, meldt een bron uit de Europese Commissie aan RTL Z. De Commissie liet RTL Z eerder weten 'bezorgd' te zijn over het importverbod dat de Chinezen invoerden.

Volgens China zaten er te veel bacteriën in de kazen, die vooral uit Frankrijk en Italië komen. De Commissie was het daar niet mee eens, ook omdat het een gelegenheidsargument leek te zijn, aangezien Chinese varianten van de zachte kazen nog wel geconsumeerd mochten worden.

Geen risico voor consumenten

De Commissie heeft het opheffen van de importban voor elkaar gekregen door China op het lidmaatschap van wereldhandelsorganisatie WTO te wijzen. Een WTO-lid moet de internationale standaarden accepteren en mag daar alleen van afwijken als er risico is voor consumenten.

Omdat de kazen al jaren probleemloos in China werden verkocht en al eeuwenlang met dezelfde technieken worden gemaakt, is er volgens de EU geen sprake van risico.

Vooral populair in de VS en Japan

Of kaasmakers in Frankrijk en Italië vanavond een extra fles wijn opentrekken met dit nieuws is overigens nog maar de vraag. Van de 14 miljoen kilo kaas die vorige jaar vanuit de EU naar China werd geëxporteerd, was 562 ton de soorten kaas die werden geweerd: 3,6 procent van het totaal.

De grootste liefhebbers van Europese kazen wonen in de Verenigde Staten, Japan en Zwitserland. Deze landen importeerden respectievelijk 142,2 miljoen, 79 miljoen en 56,9 miljoen kilo vorig jaar. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore