Economie

Softwarebedrijf Bux haalt 10,6 miljoen euro op

23 oktober 2017 06:04 Aangepast: 23 oktober 2017 08:46
Beeld © Bux

Softwarebedrijf Bux, bekend van de beleggingsapp, heeft 10,6 miljoen euro opgehaald om te groeien en twee nieuwe apps te maken. Vaste klanten kunnen ook geld in het bedrijf steken via crowdfunding.

Dat maakt Bux vandaag bekend. Het groeigeld komt van Holtzbrinck Ventures, fintechfonds Velocity Capital, voormalig cmo van Booking.com Arthur Kosten en ondernemers Thierry Schaap (BinckBank) en Adriaan Mol (Mollie). Het is de vierde financieringsronde voor het bedrijf, 

Bux is bekend geworden met een app om te speculeren op de koersen van aandelen. Daar moeten twee apps bij gaan komen. Zo wil Bux ook beleggers bedienen die voor de langere termijn willen beleggen. Het blijft bij een app; een site komt er niet, laat het bedrijf weten.

Cryptocurrencies

Verder wil Bux inspelen op de populariteit van cryptomunten, en het makkelijker maken om geld in bijvoorbeeld bitcoins te steken, zegt Nick Bortot, oprichter en topman van Bux.

Hoeveel geld het bedrijf wil ophalen via crowdfunding bij de huidige gebruikers zegt Bortot niet. Deze week kunnen gebruikers aangeven hoeveel geld ze in Bux willen stoppen. Daarna wordt de doelstelling bekend gemaakt. Beleggers kunnen vanaf 15 euro meedoen.

'Geen prijsvechter'

Er zijn al heel wat spelers op de markt voor beleggen, zoals BinckBank en DeGiro. Maar Bux wil geen prijsvechter worden, zegt Bortot. Hij wil juist goed zijn in gebruiksvriendelijkheid. Bux richt zich vooral op beleggers onder de 35 jaar oud. De overgrote meerderheid van hen heeft weinig tot geen ervaring met de beurs.

"Met Bux hebben we de toegang tot de beurs net zo makkelijk gemaakt als een film kijken op Netflix", zegt hij in een persverklaring. "We zien echter dat andere producten in de financiële wereld, zoals langetermijnbeleggen, nog steeds niet aansluiten op de behoeften van met name jongeren. Dat gaan we veranderen."

Bortot wil met de app voor beleggen ook groeien in andere landen. Op dit moment is zijn bedrijf actief in zeven Europese landen, naast Nederland. 

'Gokspelletje'

RTL Z-programma Money Talks nam vorig jaar de kleine lettertjes van Bux onder de loep en econoom Jaap Koelewijn vond geen valkuilen of gevaren in de voorwaarden. Maar hij stelde wel vraagtekens bij de werking van BUX: "Zij willen verdienen aan speculatieve transacties via een app. Daar leer je helemaal niks van. Het is gewoon een gokspelletje."

Ook de hoofdeconoom van de Vereniging van Effectenbezitters, Patrick Beijersbergen, had kritiek en merkte op dat beleggen wat hem betreft geen spelletje is maar iets wat je doet voor de lange termijn op een rustige manier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van