Economie

Milieuvervuiling kost 4,6 biljoen per jaar en eist 9 miljoen levens

20 oktober 2017 15:12 Aangepast: 20 oktober 2017 15:27
Beeld © AFP

Wereldwijd is één op de zes doden het gevolg van milieuvervuiling en in landen als India en Bangladesh is het nog meer. Vervuiling kost ons ook geld, heel veel geld.

De vervuiling van de lucht, water en bodem kost wereldwijd 4.600.000.000.000 dollar per jaar. Dat blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in het toonaangevende Britse blad The Lancet.

Mensen worden ziek door vervuiling of sterven zelfs aan de gevolgen. Dat is al erg genoeg, maar het drukt ook de productiviteit en dat heeft weer een negatief effect op de economie. Het bnp van minder ontwikkelde landen valt daardoor elk jaar 1,3 tot 1,9 procent lager uit.

De 4,6 biljoen dollar aan kosten hebben betrekking op 2015. Mogelijk zullen de kosten nog stijgen als de relatie tussen vervuiling en nog meer ziekten wordt aangetoond, aldus de onderzoekers. Vooral minder ontwikkelde landen worden geraakt. Zo is in landen als India en Bangladesh wel één op de vier overlijdensgevallen te herleiden tot vervuiling.

Nederland

Maar ook Nederland wordt geraakt door milieuvervuiling. Zo wordt geschat dat 4 procent van de gezondheidsuitgaven die verband houden met kanker zijn te herleiden tot milieuvervuiling. En als je kijkt naar het aantal jaren dat mensen korter leven doordat ze kanker krijgen én het aantal jaren dat mensen ziek zijn door kanker, dan hangt 21 procent samen met milieuvervuiling.

In totaal kost milieuvervuiling Nederland bijna 39 miljard dollar per jaar, hebben de onderzoekers berekend. Dat is 2300 dollar per inwoner en bijna 5 procent van wat we met zijn allen bij elkaar verdienen.

15 keer meer doden dan door oorlog

De negen miljoen doden die elk jaar in de hele wereld vallen is drie keer zoveel als het aantal doden als gevolg van AIDS, tuberculose en malaria bij elkaar. Het is zelfs het vijftienvoudige van het aantal doden als gevolg van oorlog en alle andere vormen van geweld.

Vooral kinderen lopen het risico om ziek te worden door milieuvervuiling. Zelfs lage doses verontreiniging kunnen bij zeer jonge kinderen al leiden tot ziekte of invaliditeit. 

Chemische producten

Vooral chemische vervuiling is een groot en groeiend probleem, zeggen de onderzoekers. De effecten op mensen zijn nog niet goed bekend maar ze zijn bijna zeker meer dan nu wordt ingeschat.

Sinds 1950 zijn er meer dan 140.000 nieuwe chemicaliën en bestrijdingsmiddelen ontwikkeld, aldus de onderzoekers. Daarvan zijn er 5000 in zulke grote hoeveelheden gemaakt dat ze wijdverspreid zijn het milieu.

Weinig onderzocht

Van minder dan de helft van die stoffen is getest of ze schadelijk zijn. Het is pas sinds een jaar of tien dat nieuwe middelen moeten worden onderzocht voordat ze op de markt komen en dan nog alleen in een aantal rijke landen, zeggen de onderzoekers.

Veel producten die de afgelopen 20 tot 30 jaar op de markt kwamen zijn nauwelijks onderzocht, maar het bewijs dat zij schadelijk zijn voor mensen en het milieu wordt steeds groter, aldus de onderzoekers. Ze maken zich vooral ook zorgen omdat de productie van allerlei chemische producten steeds meer naar armere landen verschuift.

Aanpakken loont

Maar er is hoop, zeggen de onderzoekers. Want het is financieel aantrekkelijk om milieuvervuiling terug te dringen. Zo levert elke dollar die in de VS is besteed aan het verminderen van vervuiling zo'n 30 dollar op.

Zo heeft het halen van lood uit benzine sinds 1980 zo'n 200 miljard dollar per jaar opgeleverd, doordat kinderen die sindsdien zijn geboren minder lood binnen kregen, daardoor minder ziek werden en zo productiever zijn geworden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van