Economie

In de nieuwe sprinters past de verlichting zich automatisch aan

19 oktober 2017 14:02 Aangepast: 19 oktober 2017 21:45
Het interieur van de nieuwste Sprinter. De treinen zijn voorzien van op Mondriaan geïnspireerde kunst.

De nieuwe sprinters van NS zijn voorzien van verlichting die zich aanpast aan de omstandigheden. Het intelligente lichtsysteem zorgt ervoor dat de verlichting feller gaat branden als de trein het station binnenrijdt.

"Dat is om te zorgen dat mensen goed kunnen uitstappen", zegt een woordvoerder van NS. Ook als het donker wordt vanwege regen of storm of simpelweg omdat de avond invalt, past het licht zich automatisch aan. 

Miniatuurvoorbeeld

Als de nieuwe sprinter volgend jaar in gebruik wordt genomen, is het de eerste trein die met dit lichtsysteem is uitgerust, andere nieuwe treinen krijgen een vergelijkbaar systeem.

Miniatuurvoorbeeld

Regen of storm? Feller licht

De NS presenteerde vandaag de eerste sprinter van de Spaanse fabrikant CAF, waar het in totaal 118 exemplaren van afneemt. De trein is net als de nieuwste intercity's voorzien van stopcontacten en usb-poorten in zowel de eerste als tweede klas.

In de sprinter is ook rekening gehouden met rolstoelgebruikers. Er is een plaats voor hen gereserveerd in de sta-ruimte van de trein en de wc's zijn zeer ruim. 

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

Aan de traditionele kleurverdeling tussen eerste en tweede klas is niets veranderd, dat blijft rood en blauw. 

Meer treinen

Met de treinen maakt NS een inhaalslag om het tekort aan materieel te compenseren. Eerder werden er al 58 sprinters van de Zwitserse fabrikant Stadler gekocht, die kregen de naam flirt. Deze rijden al in het zuiden en oosten van het land. De nieuwe sprinters gaan onder meer tussen Groningen en Assen en Breukelen en Amsterdam rijden. 

Mede met behulp van de nieuwe vloot wordt de dienstregeling vanaf december met 83 extra sprinterverbindingen uitgebreid. In totaal investeert de NS 2,5 miljard euro in de aankoop van de nieuwe sprinters en intercity's en het moderniseren van bestaande treinen. 

De nieuwe sprinter: mét wc!

`