Economie

President Xi wil van China in 2050 supermacht maken

19 oktober 2017 15:50 Aangepast: 19 oktober 2017 17:15
Beeld © AFP

Op het negentiende partijcongres van de Chinese Communistische partij laat president Xi Jinping er geen gras over groeien. China moet in 2050 een supermacht zijn en een leider in innovatie, invloed en militaire macht. Wat wil hij precies?

De macht van de Communistische partij blijft van het grootste belang voor Xi. De partij is nog altijd de enige die is toegestaan en als het aan Xi ligt blijft dat ook zo.

De laatste decennia is er sprake van een soort stilzwijgende afspraak tussen de Communistische partij en de Chinezen. Zolang de welvaart stijgt, wordt de macht van de partij door de overgrote meerderheid geaccepteerd. Het blijft dus noodzaak voor Xi en zijn partij om de economie te laten groeien.

Toegevoegde waarde en milieu

Dat wil Xi onder meer bereiken door meer producten met een hogere waarde te maken. Daardoor kun je hogere prijzen en hogere marges halen.

Xi wil ook dat er meer aandacht wordt besteed aan het milieu. Met name Chinezen die wat welvarender zijn zien de enorme luchtvervuiling in het land door onder meer de staalindustrie en kolencentrales als een probleem. 

De Communistische partij vindt het belangrijk het belangrijk om onrust te voorkomen, want dat kan de macht van de partij ondermijnen.

Hervormingen

De economie van China groeide in het derde kwartaal met 6,8 procent. Dat is wat meer dan de ongeveer 6,5 procent waarnaar wordt gestreefd. Maar dat is niet gek, want zowel de Chinese centrale bank als de overheid hebben de economie de laatste tijd gestimuleerd, zegt Sjoerd den Daas, correspondent van RTL Z in China.

Op de korte termijn ziet hij geen problemen voor de economie, maar op de langere termijn zijn er volgens hem wel wat hervormingen nodig. Zo is er sprake van een flinke schuldenberg in China. De huidige groeicijfers zijn volgens Den Daas niet houdbaar. Maar over eventuele hervormingen zegt Xi niets.

Chinese ambities

In zijn drie uur durende toespraak was Xi duidelijk over zijn ambities voor China. "Niemand mag verwachten dat China iets slikt dat onze belangen ondermijnt", zei hij. Zijn uitspraak impliceert dat China assertiever is en nogal wat ambities heeft, ook internationaal.

De laatste jaren breidt China zijn aanwezigheid in de Zuid-Chinese Zee uit. Daardoor komt het in conflict met een aantal buurlanden en de VS.

Verder stak China in mei nog ruim 80 miljard dollar in het financieren van de Nieuwe Zijderoute: een netwerk van onder meer snelwegen, spoorwegen en pijpleidingen die China beter moet laten aansluiten op de rest van de wereld.

VS haalt uit naar China

De VS, nog altijd het economisch sterkste land ter wereld vóór China is niet zo enthousiast over China en de leiders van het land. Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson viel uit naar het land.

Zo ondermijnt China volgens hem de wereldwijde orde en de soevereiniteit van buurlanden. Ook omschrijft Tillerson het land als een 'onverantwoordelijke internationale speler' dat zich zou schuldig maken aan een 'roofdierachtig' economisch beleid.

Tillerson wijst onder meer op de acties in de Zuid-Chinese Zee, dat China als geheel claimt. Ook wil de VS dat China harder optreedt tegen Noord-Korea. Met dat land ligt de VS overhoop om de atoomproeven en test met raketten van Noord-Korea.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van