Economie

Vrolijk filmpje van ondernemer over dief gaat viral

18 oktober 2017 15:13 Aangepast: 18 oktober 2017 15:14
Beeld © Sam van Dalen

Autohandelaar Sam van Dalen is een notoire dief in zijn zaak zo zat dat hij een ludiek filmpje over hem maakte. En dat is nu al honderdduizenden keren bekeken.

Al drie keer kwam een dief binnen in de showroom van zijn autobedrijf Italië in de Polder. Een keer met succes: toen nam de dief 11.500 euro mee uit het kantoor. Twee andere keren probeerde de dief het tevergeefs in een kast in de showroom.

"Ik was het zo zat dat ik besloot er wat mee te doen. Ik maak regelmatig filmpjes over onze auto's en het bedrijf. Nu besloot ik er een over deze dief te maken", zegt Van Dalen.

Viral

En met succes, het filmpje gaat viral. Op Facebook werd het filmpje alleen al meer dan 165.000 keer bekeken. En ook op andere sites is het al een publiekstrekker.

Van Dalen denkt dat het vrolijke karakter van de video wel meehelpt. "Mijn eerste video vond mijn vriendin veel te gefrustreerd overkomen. Toen heb ik het over een andere boeg gegooid. Het resultaat is een vrolijk filmpje met danseressen."

Op beeld

Van Dalen heeft de dader op beeld, weet wie het is en heeft al drie keer aangifte gedaan bij de politie. Toch vond hij het nodig het filmpje nog te maken. Ook als waarschuwing aan andere ondernemers: pas op voor deze man.

"Inmiddels worden we door andere bedrijven gebeld met dezelfde verhalen en dezelfde personalia. Het is dus een notoire dief die dit beroepsmatig doet."

Het Facebook-filmpje van Sam van Dalen

De autohandelaar heeft zelfs al een keer een privédetective naar het huis van de man gestuurd met de mededeling dat Van Dalen weet wie hij is en dat hij zich niet meer mag vertonen in de autozaak. "Maar dat heeft niet geholpen. Dus proberen we het op deze manier opnieuw. Misschien dat dit filmpje wel helpt."

Hoop lol

Het maken van het filmpje heeft Van Dalen in ieder geval een hoop lol opgeleverd. "En heel veel reacties. Bijna allemaal positief. Sommigen vinden de combinatie van een Surinaams nummer met een donkere man als verdachte racistisch. Maar zo is het niet bedoeld. Al zoekend op YouTube kwam ik het nummer 'kom uit de kast' tegen. En dat was precies wat ik zocht."

Goed nieuws

De politie heeft inmiddels goed nieuws voor Van Dalen. Een woordvoerder meldt dat vorige week een 58-jarige Rotterdammer is aangehouden en gehoord in verband met de laatste diefstalpoging bij het autobedrijf, naar aanleiding van de laatste aangifte door Van Dalen.

De woordvoerder heeft het clipje ook gezien en heeft wel een waarschuwing voor ondernemers. "Het was een leuk clipje, maar er is iemand in beeld die aangewezen wordt als verdachte. Ondernemers moeten in dit soort gevallen wel uitkijken dat ze zelf niet worden aangeklaagd wegens smaad en laster. Zeker als iemand er niets mee te maken blijkt te hebben."

`