Economie

Wouter Bos over EMA-lobby: 'Een ingewikkelde strijd'

17 oktober 2017 19:52 Aangepast: 17 oktober 2017 20:31
Wouter Bos in Luxemburg. Beeld © RTL Nieuws

Oud-minister Wouter Bos toert al maanden als lobbyist door Europa om voor Nederland het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) binnen te halen. Verslaggever Fons Lambie sprak hem vandaag over de kansen voor Nederland, het sluiten van dealtjes en zijn tactiek.

Negentien steden, die allemaal vinden dat zij de beste kandidaat voor het EMA zijn en allemaal de steun van andere lidstaten willen om het agentschap binnen te kunnen halen. "Een ingewikkelde strijd", noemt Bos dat. "We hebben heel sterke concurrenten, maar ook een heel goed bod."

Deals sluiten

Met een gelikt promotiefilmpje filmpje, waarin Nederland gepromoot worden als internationaal land vol faciliteiten en goed onderwijs, en veel lobbywerk probeert Nederland het agentschap binnen te halen. Nu zetelt dit nog in Londen, maar na de brexit moet het verkassen. Bos bezocht twintig lidstaten en sprak afgevaardigden van alle 27. "Soms kun je dan een dealtje sluiten."   

Zie ook: De strijd om de brexit-buit: Wouter Bos lobbyt voor EU-agentschap.

Hij vertelt dat je steun voor elkaar kunt uitspreken of samenwerkingen kunt aanbieden op het gebied van gezondheidszorg. "Veel kleinere staten in Oost-Europa hebben nog niet zulke volwassen agentschappen of organisaties en dan kun je ze helpen met mensen trainen en soms is er een ander dossier in de Europese politiek waarbij je elkaar nodig hebt of tegenkomt."

Koehandel?

Koehandel, noemt hij dit niet. "De Nederlandse regering heeft mij juist gevraagd de kans hierop zo klein mogelijk te maken. "Als het geen koehandel wordt, maakt Amsterdam echt een serieuze kans om te winnen. Als het gaat om wat we inhoudelijk te bieden hebben, behoren we bij de absolute top. Dat vertelt iedereen ons ook." 

Bos zegt dat als er sprake zou zijn van koehandel, niemand weet waar het op uitloopt. "Je kan de EMA niet brengen naar een stad die niet kan bieden wat er nodig is." Het kan volgens hem niet zo zijn dat medicijnen dan te laat op de markt komen of dat onveilige medicijnen bijvoorbeeld niet snel genoeg teruggetrokken kunnen worden.

"Je hebt het wel over patiëntenbelangen en daar moet je ongelooflijk voorzichtig mee zijn. Dat is geen enkel risico waard."

Kenniseconomie

De oud-minister zegt dat het EMA meer oplevert voor Nederland dan banen, reizen en hotelovernachtingen. "We hebben in Amsterdam drie ziekenhuizen waar veel medisch wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. Een omgeving dus vol talenten en experts die al onderzoek doen naar medicijnen. Het EMA kan de kenniseconomie van de hele regio versterken."

Woningzoekenden in Amsterdam hoeven volgens Bos niet bang te zijn dat de toch al krappe huizenmarkt wordt overspoeld met nog meer mensen. "Gezien hun hoge inkomen zal het gros buiten de stad zoeken, bijvoorbeeld rondom Bergen waar een internationale school is. Mochten ze in Amsterdam zoeken dan is hun inkomen zodanig dat ze niet zullen zoeken op de markt voor gewone Nederlanders."

Op 20 november besluiten de EU-lidstaten naar welk land het EMA zal verhuizen. Hieronder de bijdrage van verslaggever Fons Lambie:

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van