Ga naar de inhoud
Economie

De strijd om de brexit-buit: Wouter Bos lobbyt voor EU-agentschap

Beeld © ANP

De onderhandelingen over de brexit zitten muurvast, maar over de erfenis wordt al volop gestreden. Oud-minister Wouter Bos toert al maanden als lobbyist door Europa om voor Nederland het Europese Medicijnen Agentschap (EMA) binnen te halen. Vandaag probeert hij ministers te bewerken in Luxemburg.

In november worden er twee EU-agentschappen verdeeld, die nu nog in Londen zijn gevestigd. Het gaat om de Europese Bankautoriteit en het Europese Medicijnen Agentschap (EMA), die na de brexit weer naar het vaste land worden verplaatst.

Banen en bedrijvigheid

Nederland is samen met 18 andere landen in de race voor het EMA, dat gaat over het beoordelen en toelaten van medicijnen op de Europese markt. De economische prijs voor ons land: 900 banen en de 36.000 bezoekers die het instituut jaarlijks trekt. Werk en bedrijvigheid dus. 

Zie ook: Waarom EMA naar Nederland moet verhuizen.

Nederland haalt dan ook alles uit de kast in de strijd om deze brexit-erfenis. Zo wil het 10 miljoen euro investeren en een nieuw gebouw aan de Amsterdamse Zuidas neerzetten. Er zijn zelfs speciale filmpjes gemaakt met beelden over molens, 'a stylish queen', haringhappende Hollanders en Schiphol als belangrijke hub. 

Er zijn ook aparte filmpjes gemaakt over de internationale school ('als een familie') vol blije kinderen en vastgoed (waarin de Zuidas wordt vergeleken met The City in Londen en wordt verteld hoe makkelijk je kunt forensen tussen Amsterdam en Londen).  

Huisvesting voor werknemers

Naast een nieuw kantoor op de Zuidas belooft Nederland ook investeringen in huisvesting voor de werknemers. Dit kan nog een hele klus worden op de overspannen Amsterdamse woningmarkt, maar er liggen al scenario's klaar om huurhuizen in de vrije sector te reserveren voor de 900 nieuwe medewerkers en hun gezinnen. 

Wouter Bos toert al maanden door Europa om stemmen voor de EMA-vestiging in Nederland te winnen. Verslaggever Fons Lambie is erbij en doet verslag.

Lootjestrekken

Nederland heeft wel stevige concurrentie. Zo dingen onder andere Frankrijk, Italië en Spanje mee naar de komst van het EMA. Op een top in november wordt er in meerdere rondes gestemd over wie er 'wint'. Andere lidstaten kunnen punten geven aan hun favoriete land.  

Mocht er sprake zijn van een gelijke eindstand, dan mag de tijdelijke voorzitter van de Raad van de Europese Unie 'beslissen' door middel van - echt waar - lootjestrekken. 

Wanneer de verhuizing zal plaatsvinden is niet bekend. Vooralsnog zitten de brexit-onderhandelingen muurvast. De EU en het Verenigd Koninkrijk naderen elkaar, maar niet op het belangrijkste dossier: de eindafrekening.

Dit is een artikel van