Economie

Europees noodfonds ESM redt salaris Dijsselbloem

12 oktober 2017 14:29 Aangepast: 12 oktober 2017 16:43
ESM-directeur Klaus Regling met Jeroen Dijsselbloem bij het hoofdkantoor van het reddingsfonds in Luxemburg. Beeld © EPA

Jeroen Dijsselbloem hoeft zich geen zorgen te maken over zijn inkomsten tot het eind van dit jaar. Hij ziet weliswaar af van wachtgeld, maar krijgt voor een rol als 'strategisch adviseur' bij het Europese reddingsfonds ESM een salaris van 14.500 euro bruto per maand.

De constructie is opgetuigd omdat Dijsselbloem tot januari nog wel voorzitter blijft van de Eurogroep, waar hij als minister van Financiën deel van uitmaakte. Voor die functie krijgt hij geen salaris, omdat hij ook al een ministersalaris krijgt. Dat stopt vanaf de beëdiging van het nieuwe kabinet, vandaar deze constructie, legt een woordvoerder van Dijsselbloem uit. 

Vergoeding en kantoor

Dijsselbloem krijgt een vergoeding als 'extern adviseur', meldt het European Stability Mechanism (ESM). Ook krijgt hij een kantoor. Bij het ESM ontvangt hij, omdat het geen fulltime functie is, de helft van het salaris van directeur Klaus Regling, aldus de woordvoerder van Dijsselbloem. 

Het alternatief was dat Dijsselbloem aanspraak zou maken op de wachtgeldregeling, die geldt voor oud-bewindslieden.  Als wachtgeld had Dijsselbloem recht op 10.484,80 per maand, 80 procent van het ministerssalaris van 157.287 euro per jaar. De deal met de ESM levert hem dus zo'n 4000 euro per maand meer op, zolang zijn adviseurschap duurt.

Daarna wordt het een ander verhaal: als je eenmaal hebt afgezien van het recht op wachtgeld, dan kun je daar niet meer op terugkomen.  

Helft van het salaris van de directeur

Regling kreeg vorig jaar een vergoeding van 0,35 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag. Voor de maanden november en december krijgt Dijsselbloem dus 14.500 euro, ruim 8000 meer dan als hij aanspraak zou maken op wachtgeld. 

Het adviseurschap gaat van start op het moment dat Dijsselbloem geen minister van Financiën meer is omdat het nieuwe kabinet is beëdigd. Dat is op 26 oktober, verwacht premier Rutte. Dijsselbloems voorzitterschap van de Eurogroep loopt tot januari volgend jaar

Ook onkosten vergoed door ESM

De onkosten die hij maakte voor reizen voor de Eurogroep worden ook vergoed door het ESM. Dat werd tot nu toe betaald door het secretariaat van de Ministerraad. Maar omdat Dijsselbloem binnenkort geen minister meer is, worden deze onkosten niet meer vergoed. 

Dijsselbloem maakte gisteren bekend dat hij, ondanks 51.695 voorkeursstemmen bij de verkiezingen in maart, zijn zetel als Kamerlid niet inneemt

ESM: reddingsfonds voor landen

Het ESM is de uitvoeringsinstantie voor het uitlenen van geld aan Europese landen die in de financiële problemen zijn geraakt. Tijdens de crisis werd geld uitgeleend aan Cyprus, Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal. Lidstaten staan garant voor de leningen die het ESM afsluit om vervolgens weer uit te lenen. 

Nederland staat garant voor 40 miljard, waarvan 4,6 miljard ook daadwerkelijk naar Luxemburg is overgemaakt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van